Špageti s inćunima i rajčicama
Marinela ti preporuča još jedan brz i jednostavan obrok. Plave ribice, poput srdela i inćuna su zdrav i povoljan izbor, a uz malo prakse filetiranja postat ćeš prava majstorica ove jednostavne mediteranske delicije
Plava ribica za brzi ručak
Guštam u plavoj ribi i kad god je nađem svježu na tržnici obavezno je kupim. Zdrava i jeftina i uvijek dobra namirnica za pripremu brzih ručkova za preko tjedna. Ovaj umak za špagete možeš pripremiti s inćunima ili srdelama (bolje ako su manje jer ćeš se onda manje mučiti s odstranjivanjem kostiju). Bitno je samo da pravilno očistiš i filetiraš ribu tako da ne ostanu kosti. Malo prakse i sve se da riješiti.
Isprobaj recept za špagete s inćunima i sušenim rajčicama.
Sastojci za 2 osobe
- 160 g špageta
- 200 g svježih manjih inćuna ili sredela
- 30 g sušenih pomidora
- 4 usoljena inćuna
- 2 mlade kapulice
- 2 mlada češnjaka
- 50 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- krupna sol, svježe mljeveni papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s inćunima i sušenim pomidorima!
Priprema s guštom- Očisti inćune. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako si manje vješt nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš inćune i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se ocijedile nožem zarežeš duž inćuna i odstraniš kost.
- Sušene rajčice stavi namočiti u malo tople vode. Kad omekšaju izreži ih na tanke rezance ili kockice.
- Madi luk i češnjak izreži na tanke ploškice i poprži na malo maslinovog ulja dok ne uvenu.
- Dodaj rezance od sušenih rajčica i na kraju iskosane usoljene inćune.
- Sve poprži oko dvije minute na srednje jakoj vatri.
- Dodaj bijelo vino i pričekaj da ispari alkohol.
- Dodaj malo krupne soli i svježe mljevenog papra po želji.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- U međuvremenu pripremi inćune.
- Na malo maslinovog ulja (cca 3-4 žlice) poprži na srednjoj vatri inćune s kožicom prema dolje (posoli ih s gornje strane). Ne trebaš ih okretati. Čekaj da postanu bijeli s gornje strane zatim ih pažljivo makni s vatre.
- Kad su špageti kuhani dodaj ih u umak zajedno sa 50 ml vode u kojim su se kuhali.
- Sve dobro promiješaj da se okusi prožmu.
- Na vrhu dodaj pržene inćune.
- Serviraj toplo.
- Očisti inćune. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako si manje vješt nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš inćune i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se ocijedile nožem zarežeš duž inćuna i odstraniš kost.
- Sušene rajčice stavi namočiti u malo tople vode. Kad omekšaju izreži ih na tanke rezance ili kockice.
- Madi luk i češnjak izreži na tanke ploškice i poprži na malo maslinovog ulja dok ne uvenu.
- Dodaj rezance od sušenih rajčica i na kraju iskosane usoljene inćune.
- Sve poprži oko dvije minute na srednje jakoj vatri.
- Dodaj bijelo vino i pričekaj da ispari alkohol.
- Dodaj malo krupne soli i svježe mljevenog papra po želji.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- U međuvremenu pripremi inćune.
- Na malo maslinovog ulja (cca 3-4 žlice) poprži na srednjoj vatri inćune s kožicom prema dolje (posoli ih s gornje strane). Ne trebaš ih okretati. Čekaj da postanu bijeli s gornje strane zatim ih pažljivo makni s vatre.
- Kad su špageti kuhani dodaj ih u umak zajedno sa 50 ml vode u kojim su se kuhali.
- Sve dobro promiješaj da se okusi prožmu.
- Na vrhu dodaj pržene inćune.
- Serviraj toplo.
Brzo i jednostavno, zar ne? Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela