Sočna torta od ricotte i badema bez brašna
Ovu tortu volim iz više razloga. Jako je sočna i dugo ostaje svježa. Osim toga, sadrži i moje omiljene namirnice, bademe i ricotta sir. Njih bi mogla jesti svaki dan, a da mi nikada ne dosade. Uz sve to, ova torta je i jako, jako jednostavna, piše za gastro.hr Bake me by Nina.
U njoj nema nimalo brašna, ni praška za pecivo. Prozračnost joj daju istučeni bjelanjci koji se nježno umiješaju u smjesu. I to je sva mudrost.
Moram još napomenuti da pripaziš na veličinu jaja. U receptu koristim jaja L veličine, odnosno jaja koja teže oko 60 grama. Ti možeš koristiti bilo koja jaja koja imaš, ali uzmi u obzir da ti treba oko 360 grama jaja. Ako koristiš manja jaja (S ili M), dobit ćeš oko 300 – 330 grama, tada će trebati nadodati još jedno manje jaje.
Prije pečenja kolač pospi listićima badema i takav ispeci. Meni je najdraži kada je posut samo šećerom u prahu. Ti ga možeš poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled i sl.
Potrebno ti je:
- 180 g maslaca sobne temperature
- 185 g šećera (stavi neku zdravu verziju poput ksilitola)
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica 1 limuna
- 6 jaja L veličine – odvojeno
- 320 g mljevenih badema
- 450 g ricotta sira
Dodatno:
- listići badema
- šećer u prahu
Postupak pripreme:
- Pećnicu upali na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za tortu promjera 24 – 28 centimetara. U kalup postavi papir za pečenje. Možeš ga postaviti na samo dno pa rubove kalupa dodatno namastiti ili unutar cijelog kalupa za malo rustikalniji izgled.
- Odvoji žumanjke i bjelanjke.
- Maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pjenasto izradi mikserom. Kada je maslac postao pjenast dodaj naribanu koricu limuna.
- Smjesi sada dodaji žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja.
- Dodaj mljevene bademe i ricotta sir pa sve povežite mikserom uključenim na laganu brzinu.
- Istucite snijeg od bjelanjaka.
- Bjelanjke ćemo umiješati iz tri puta.
- Odvoji 1/3 istučenih bjelanjaka pa ih žustro umiješaj špatulom u smjesu maslaca, jaja i badema.
- Drugu trećinu umiješaj lagano špatulom tako da radiš kružne pokrete počevši od dna posude prema vrhu. Kada si umiješala i drugu trećinu dodaj preostale bjelanjke te ih na jednak način polako umiješaj.
- Smjesu prebaci u pripremljeni kalup. Vrh torte pospi listićima badema.
- Tortu peci 45 – 50 minuta, odnosno dok ti čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe suha.
- Tortu ohladi pa je pospi šećerom u prahu.
Dobar tek!