Slasni i krepki složenci
Iskoristi obilje energije iz složenih šećera koje sadrže korjenasto povrće, kvalitetne bjelančevine iz kuhanih mahunarki, tofua, seitana i/ili tempeha i složi ukusna jela uz koja možeš poslužiti maštovitu salatu, ukiseljeno povrće - na primjer domaći kiseli kupus ili repu, ili pak nešto pareno, kratko kuhano ili pirjano na brzinu.
Isprobaj recept iz kuharice "Složenci i variva" u izdanju Planetopije:
Zapečena tjestenina s povrćem u tempuri
Sastojci:
- ½ kg cjelovite pšenične tjestenine kuhane al dente (fusilli ili penne)
- 2 šalice raznog povrća (šampinjoni, cvjetača, bijeli dio poriluka, mrkva itd.) prženog u tempuri (smjesi kao za palačinke)
- 1,5 šalica dashi temeljca sa soja-sosom ili povrtnog temeljca
- sojin umak
- brašno 850, sol i voda
- ulje za prženje
Priprema:
- Dok kuhaš tjesteninu, napravi smjesu za tempuru od brašna u koje si dodala malo soli i postepeno, uz miješanje, dodaj vodu. Smjesa treba biti poput smjese za palačinke.
- Zagrij ulje za prženje (pazi da temperatura ne bude previsoka, ulje se ne smije dimiti). Narezane komade povrća umači u smjesu za tempuru, pa u ulje i lagano isprži da porumeni.
- U posudu za pečenje s poklopcem naizmjence slaži redove povrća i kuhane tjestenine. Dodaj temeljac.
- Poklopi i stavi u pećnicu na 180°C. Peci poklopljeno 25-30 minuta.
- Otklopi i peci još 5-10 minuta ili dok temeljac ne ispari i ne stvori se korica.
Radionica kuhanja
Iskusna Makronovina učiteljica prirodne prehrane Ana Janjatović-Zorica naučit će te kako jednostavno i lako pripremiti raznovrsne ukusne složence kojima ćeš razveseliti sebe, obitelj i prijatelje.
Dođi na radionicu kuhanja "Slasni i krepki složenci" u utorak 1. 2. 2011. od 17 do 20.30. i isprobaj:
- veganske lazanje s tofuom i bešamelom
- zapečenu tjesteninu s tempurom
- složenac za sportaše s tempehom
- musaku od sejtana i crvene leće
- slatki složenac s umakom od marelica.
Info i prijave: info@makronova.com, www.makronova.com