Sladoled od čokolade naspram sladoleda od vanilije: koji je desert "bolji"?

Freepik
Kako je ljeto već odavno u punom zamahu tako se i diljem naše zemlje sve više poslužuju sladoledi -  hladne i ukusne poslastice raznih okusa koje vole svi, bez obzira na dob.
Vidi originalni članak

Ali može li sladoled biti dio zdrave prehrane ? I ima li određeni okus sladoleda veliki utjecaj na nutritivnu vrijednost hrane?

Sladoled "apsolutno može biti dio zdrave prehrane", rekao je za Fox News Digital, dr. Chris Mohr, savjetnik za fitness i prehranu iz Fortune Recommends Health, piše New York Post.

“Hrana je puno više od kalorija, šećera i masti”, rekao je Mohr. "Ključ je umjerenost i ravnoteža. Povremeno uživanje u kuglici sladoleda može pomoći u kontroli želje za slatkim, što bi moglo pomoći pri pridržavanju ciljeva zdrave prehrane", dodao je.

Keri Glassman, nutricionistica iz New Yorka i osnivačica platforme Nutritious Life, objasnila je kako bi sladoled trebao biti "svjesno uživanje". "Sladoled je, zbog masnoće, vrlo zadovoljavajući užitak", rekla je. “Što znači, možete pojesti kornet sladoleda i to je to. Samo budite oprezni i ne jedite sladoled žlicom iz kutije”, dodala je.

Sladoled, rekla je Glassman za Fox News Digital, sadrži nešto što se zove C15:0, esencijalnu masnu kiselinu. “C15:0 je povezana s usporavanjem naše biološke starosti na staničnoj razini. Usmjerena je da jača naše stanice protiv propadanja povezanog sa starenjem i podržava naše dugoročno zdravlje srca, metabolizma i jetre”, objasnila je.

sladoled od ricotte Recept za sladoled od vanilije, pistacija i kandiranog voća za vruće ljetne dane

Je li okus sladoleda bitan?

Dakle, s obzirom na sve to, koliko je okus baze sladoleda bitan? Ne mnogo, rekli su Mohr i Glassman.

"Nutritivno gledano, sladoled od čokolade i vanilije relativno su slični", rekao je Mohr. "Važniji čimbenici na koje treba obratiti pažnju su kvaliteta i korišteni sastojci te sastojci u sladoledu, poput bombona, karamele i slično - koji obično dodaju više kalorija, dodanog šećera i zasićenih masnoća", dodao je.

Glassman se složila, rekavši da se umjesto dileme - "čokolada protiv vanilije", zapravo treba paziti na  "vrstu i kvaliteta sladoleda". “Morate pažljivo provjeriti oznake sa sastojcima. Potražite proizvode napravljene uglavnom od pravih sastojaka, poput vrhnja, mlijeka, kakaa i mahune vanilije. Mnogi sladoledi imaju razne vrste nezdravih dodanih sastojaka, poput raznih boja”, rekla je.

Jedan od načina da jedenje sladoleda bude što zdravije jest da tražite  sladoled s najkvalitetnijim sastojcima, objasnila je Glassman. Osim toga, osoba može "dodati hranjive preljeve poput malo tamne čokolade, sjeckanih orašastih plodova ili svježeg voća - i, iznad svega, uživati ​​u tome", dodala je.

Hrana Ovo želimo probati: Domaći sladoled od vanilije i šljiva

Mohr je predložio drugačiju tehniku ​​kako bi jedenje sladoleda bilo što zdravije i iskustvo. "Kako bi vaš sladoled bio malo zdraviji, dodajte svježe voće ili orašaste plodove na vrh - ili, još bolje, na dno - i koristite sladoled kao preljev, a ne kao bazu", rekao je.

Obje vrste sladoleda mogu se uklopiti u uravnoteženu prehranu ako se konzumiraju umjereno, ali pametno je pogledati podatke o hranjivim vrijednostima na pakiranju ako ste zabrinuti, objasnio je Mohr.

Iako su oba okusa sladoleda nutritivno slična, stručnjaci su za Fox News Digital rekli da imaju osobnu sklonost prema jednom ili drugom. "Uvijek sam volio vaniliju, ali nedavno sam postao veći obožavatelj čokoladne baze", rekao je Mohr. "A i velika istraživanja pokazala su da je vanilija popularniji izbor."

Glassman je u međuvremenu sebe opisala kao "osobu koja voli čokoladu općenito" - ali ne i kad jede  sladoled. “Kada je riječ o sladoledu, moja omiljeni je prava visokokvalitetna vanilija”, rekla je.

Dijeta Ako si na dijeti, ne moraš se odreći sladoleda

Posjeti missZDRAVA.hr