Školjke u umaku od začinskog bilja

Ljetne temperature i primamljive sunčeve zrake napokon su nas izvukle iz turobne rutine i dosade. Većina se već brčka u morskoj vodi ili se već vratila kući, a ja nisam još ni krenula. No to nije važno, jer ja sam more dovela sebi. Školjke, ribe, lignje, kozice, svo bogatstvo morskih dubina polako preuzima moju kuhinju
Vidi originalni članak

Kako sam tek početnica u pripremi morskih specijaliteta, pomoć člana šire obitelji, koji dolazi iz Dalmacije, dobro je došla. Upoznavši me s osnovama pripreme morskih delikatesa, uveo me u zamamljiv svijet gurmanskih kombinacija. 

Iako recept sadrži dosta soli, njezin udio nije presudan za okus jela pa ga slobodno možeš smanjiti. Sol u kombinaciji s vinom i nije tako loša pošto ona zadržava vodu u tijelu i tako sprečava dehidraciju tijela, a u kombinaciji s vinom, koje uzrokuje povećano lučenje vode iz organizma, učinak prevelikoga unosa soli se smanjuje. Ovaj recept je lagan i savršeno se uklapa u moj ljetni program "Beach perfect" kroz koji ću ti olakšati ljetne jade kao što su nadutost i probavne smetnje, i ponuditi rješenje za savršeno tijelo na plaži.

Jakobove kapice u slanom umaku od začinskog bilja

  • 3 jakobove kapice
  • 2,5 žlice crne soli 
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 žlice nasjeckanog bosiljka
  • 1 žlica suhog ružmarina
  • 2 žlice sitno nasjeckanog češnjaka
  • ¼ šalice bijelog vina
  • 4 žlice maslinova ulja

Priprema

Jakobove kapice dobro očisti od pijeska te ih potopi u vodi. Školjke skuhaj u slanoj vodi i pusti da malo provriju, zagrij maslinovo ulje i desetak sekundi prži češnjak. Brzo dodaj vino i jakobove kapice te začinsko bilje. Dodaj dio soli te pirjaj na vatri jedno 15 minuta. Nakon nekog vremena, isprobaj umak, te odluči želiš li dodati još soli.  Pred sam kraj kuhanja, dodaj još malo svježeg peršina kako bi pojačala miris. Posluži u školjci koju si prethodno skuhala.

Dobar tek!

Saznaj više o Kristini Grofelnik ili posjeti njezin blog.

Posjeti missZDRAVA.hr