Sirove košarice od tikvica s avokadom

Raw food podrazumijeva konzumiranje namirnica u njihovu što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno prerađene te termički obrađivane do maksimalno 45 stupnjeva Celzijusa. Darko Jurić, vlasnik Elixira, prvog sirovojelskog restorana u Zagrebu i regiji donosi ti recept za ukusne sirove košarice od tikvice i špinata punjene karfiolom i avokadom
Vidi originalni članak

Sastojci za 12 košarica:

  • 1 banana
  • 1 tikvica
  • 1 šaka špinata
  • 1 žličica himalajske soli
  • malo papra
  • 1/2 žličice curryja
  • 1/2 žličice kumina

Priprema košarica:

  1. Sve sastoje kratko izmiksaj u Vitamixu.
  2. Od tri do četiri žlice smjese stavi na silikonsku podlogu dehidratora i oblikuj jednoličan krug veličine 10 centimetara.
  3. Suši oko 6 sati na 45 stupnjeva Celzijevih ili dok ne postane suho no još uvijek savitljivo.

Sastojci za nadjev:

  • 1 karfiol
  • 1 šalica mladog graška
  • 1 žličica curryja
  • 1 žličica kumina
  • 1/2 žličice kurkume
  • himalajske soli i papra po ukusu
  • 1/2 avokada
  • 2 mrkve
  • 2 žlice tamarija
  • 3 žlice maslinovog ulja

Priprema nadjeva:

  1. Karfiol operi i makni zelene listove. Usitni nožem.
  2. Polovicu avokada, mrkvu usitnjenu na komade, začine, tamari i ulje stavi u Vitamix i kratko miksaj.
  3. U zdjeli pomiješaj usitnjeni karfiol i grašak s dobivenom kremom. Dobivenim nadjevom napuni košarice tako da žlicu nadjeva staviš na sredinu i stisneš na vrhu oblikujući košarice.

Više o sirovojelstvu doznaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr