Kako od tikvica napraviti sir?

Bez obzira ne podnosiš li laktozu te teško probavljaš klasične sireve ili jednostavno želiš probati nešto drugačije i zdravo - donosimo ti odličnu ideju. Vjerovala ili ne, od finih i svježih tikvica možeš pripremiti ukusan sir. Kako se na tržnici već sada mogu nabaviti svježe tikvice, pravo je vrijeme da isprobaš ovaj recept
Vidi originalni članak

Dobro je napomenuti kako je spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično impresivan. Pozitivno djeluju na zdravlje probavnog i krvožilnog sustava te su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Stoga svakako isprobaj ovaj jednostavan recept za sir od tikvica.

Sastojci

  • 25 dkg tikvica (opranih i oguljenih)
  • 200 ml vode
  • 2 žlice kokosove masti
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice psyllium ljuskica ili želatine (može se koristiti i agar-agar prah)
  • sol i papar prema želji

Priprema

Nakon što očistiš tikvice, nareži ih na veće komade te kuhaj na pari dok ne omekšaju. Nakon toga, tikvice stavi u blender ili posudu za miksanje te dodaj i preostale sastojke. Miješaj dok smjesa ne postane glatka te ju zatim ulij u kalupe (manji kalup za pečenje), a koji si prethodno prekrila plastičnom folijom ili papirom za pečenje. Možeš poslužiti uz salatu, zdravi sendvič ili samostalno.

Otkrij i druge recepte za pripremu tikvica!

Posjeti missZDRAVA.hr