Kako od tikvica napraviti sir?
Dobro je napomenuti kako je spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično impresivan. Pozitivno djeluju na zdravlje probavnog i krvožilnog sustava te su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Stoga svakako isprobaj ovaj jednostavan recept za sir od tikvica.
Sastojci
- 25 dkg tikvica (opranih i oguljenih)
- 200 ml vode
- 2 žlice kokosove masti
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice psyllium ljuskica ili želatine (može se koristiti i agar-agar prah)
- sol i papar prema želji
Priprema
Nakon što očistiš tikvice, nareži ih na veće komade te kuhaj na pari dok ne omekšaju. Nakon toga, tikvice stavi u blender ili posudu za miksanje te dodaj i preostale sastojke. Miješaj dok smjesa ne postane glatka te ju zatim ulij u kalupe (manji kalup za pečenje), a koji si prethodno prekrila plastičnom folijom ili papirom za pečenje. Možeš poslužiti uz salatu, zdravi sendvič ili samostalno.
Otkrij i druge recepte za pripremu tikvica!