Sezonsko je najbolje: Povrće koje dospijeva u travnju
Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima i raznim povoljnim tvarima na vrhuncu sezone, stoga doznaj što dospijeva u travnju i osmisli svoj jelovnik u skladu sa sezonom.
- Šparoge,
- zelena salata,
- brokula,
- cvjetača,
- kelj,
- kupus,
- krastavac,
- radič,
- rukola,
- mrkva,
- rotkvica,
- mladi luk,
- poriluk,
- matovilac.
Juha od šparoga
Sastojci za 4 osobe
- 2 žlice nesoljenog maslaca ili ekstra djevičanskog kokosova ulja
- 1 mali nasjeckani luk
- 200 g mladog krumpira narezanog na sitne kockice
- 1 žlica zelene curry paste (po želji)
- 450 g šparoga narezanih na komadiće od 1 cm
- 1/2 žličice soli
- 400 ml punomasnog kokosova mlijeka
- 1 limun ili limeta
Priprema:
U velikom loncu pirjaj luk na maslacu na srednje visokoj temperaturi. Miješaj dok se luk ne obloži masnoćom te nastavi pirjati još nekoliko minuta, dok ne postane slatkast. Umiješaj krumpir i kuhaj ga desetak minuta dok potpuno ne omekša. Dodaj curry pastu, prokuhaj minutu - dvije, a zatim dodaj kokosovo mlijeko , sol i vodu. Ostavi da zavrije i potom dodaj šparoge. Kuhaj od dvije do tri minute, dok šparoge ne omekšaju, a zatim u blenderu ili pomoću štapnog miksera napravi gladak pire. Po potrebi dodaj još vode ili soli. Istisni malo limunova ili limetina soka. Pospi sjeckanim vlascem i posluži.