Rolice s tunom i povrćem
Vjerojatno najbolje prihvaćena kuhinja u svijetu je talijanska. Tko ne voli lazanje, pizzu, tagliatelle, raviole, orecchiette i drugu tjesteninu? Ja je obožavam i zato je rado pripremam pa sam stoga pripremila kombinaciju kanelona i lazanja od domaćeg tijesta s ukusnim i osvježavajućim nadjevom od tune koji polako priziva sunčano razdoblje
Sastojci za tijesto:
- 200 g bijelog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 1/2 šalice pirea od mrkve
- 1 jaje
- 3 žlice ulja
- voda po potrebi
- sol
Sastojci za nadjev:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1,5 šalice špinata
- 1 file tune
- 1 žlica senfa
- bosiljak po želji
- 3 režnja češnjaka
- 1 luk
- ricotta sir
- trapist sir
- 1/2 šalice maslina
- 1 šalica cherry rajčica
Priprema:
- Pomiješaj obje vrste brašna sa soli. Dodaj jedno jaje, pire od mrkve i ulje te dobro izmijesi. Tijesto mora biti mekano i glatko. Ostavi ga da miruje otprilike pola sata.
- Za to vrijeme pripremi nadjev. File tune, luk i češnjak nasjeckaj na što sitnije komadiće. Zagrij ulje te poprži polovice rajčica, luk i tunu. Tijekom prženja dodaj sol, senf i bosiljak. Pred kraj prženja dodaj i češnjak te ga prži dok ne pusti miris.
- Tijesto razvaljaj veoma tanko u obliku pravokutnika te izreži trakice debljine vatrostalne posude (otprilike 4-5 cm). Kuhaj ga u vreloj vodi otprilike 4 minute te izvadi.
- Na svaku trakicu u tankom sloju rasporedi nadjev od tune te po nadjevu svježi špinat i ricottu. Svaku trakicu zarolaj kao roladu te položi u vatrostalnu posudu.
- Nakon što si popunila posudu, na vrh kanelona naribaj trapist sir, posipaj bosiljak te položi kolutiće maslina. Peci otprilike 20-25 minuta na 180 stupnjeva.
Više o Kristininoj zdravoj kuhinji možeš doznati ovdje.
Na portalu Gastro.hr možeš pronaći recept za prhke rolice s bademima i cimetom.