Rižoto od bundeve: Predivne žute boje, kremaste teksture i punog okusa
Bundeva se sljubila s gorgonzolom i stvorila rižoto koji ćeš jednostavno obožavati. Recept smo dobili od Gianfranca Crepaldija - Talijana glavom i bradom i vlasnika trgovine talijanskim delicijama.
Sastojci:
- 600 g hokaido bundeva
- 120 g crvenog luka
- povrtni temeljac
- 250 g Carnaroli riže
- 2 dl bijelo vino
- 100 g gorgonzola
- 30 ml ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 40 g sira grana padano
Priprema:
- Bundevu očisti i nareži na kockice.
- Pripremi temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka).
- Polovicu narezane bundeve zapeci u pećnici, a drugu polovicu poprži u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.
- Na zagrijano maslinovo ulje dodaj sitno nasjeckani luk i pirjaj do zlatnožute boje. Dodaj rižu, poprži je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodaji topli temeljac stalno miješajući 7-8 min.
- Dodaj bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji.
- Pred kraj dodaj komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušaj i dodajte soli i papra prema potrebi.
- Ukloni s vatre i pusti da odstoji 2-3 minute.
- Posluži posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom - grana Padano ili Parmigiano Reggiano.