Redovita konzumacija lososa smanjuje mogućnost nastanka raka dojke za 14 posto

Thinkstock
Samo dvije porcije masne ribe tjedno, poput lososa, tune, skuše, haringe ili sardele mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u časopisu “British Medical Journal”.
Vidi originalni članak
  • Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i za smanjivanje upalnih procesa u njemu, srčanožilnom sustavu i drugim stanicama. Ali istraživanja pokazuju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je na primjer Britanija, devedeset posto djece i dvije trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti samo.
  • Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 ispitanika i više od 20.000 oboljelih od raka dojke.
  • Zbog načina prehrane bogatog ribom, najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što također utječe na rizik od pojave ove bolesti.

Jedan simptom koji može upućivati na rak dojke.

Posjeti missZDRAVA.hr