Recepti uz koje će tvoje tijelo imati idealnu pH ravnotežu
Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja. Školska knjiga je nedavno objavila knjigu dr. Stephana Domeninga „Alkalna prehrana“ u kojoj detaljno opisuje što je i zašto je važna alkalna kura te donosi dvotjedni jelovnik s receptima.
Juha od mrkve i đumbira
Sastojci:
- 450 g mrkve, oprane i nasjeckane
- 1 mali krumpir, opran i nasjeckan
- 700 ml vode ili organskog povrtnog temeljca
- Đumbir
- kuhinjska ili morska sol
- 1 naranča
- peršin
Priprema: Trećinu količine mrkve iskoristi za sok. Preostalu mrkvu i krumpir kuhaj u povrtnom temeljcu ili vodi dok ne omekšaju. Miksaj u blenderu da dobiješ glatku smjesu. U nju naribaj đumbira prema ukusu. Dodaj sok od mrkve i posoli. Iscijedi malo naranče i ukrasi peršinom.
Salata od kvinoje s avokadom, rajčicom, peršinom i pinjolima
Kvinoju možeš djelomice ili potpuno zamijeniti prosom ili bulgurom.
Sastojci:
- 45 g kvinoje
- 120 ml vode
- šaka peršina sitno nasjeckanog
- 1 avokado, oguliti, izvaditi košticu i meso nasjeckati
- pola male rajčice nasjeckane
- sok polovice grejpa
- 10 pinjola
Priprema: Kvinoju isperi i ocijedi, stavi u lonac s vodom i zakuhaj na jakoj vatri. Poklopi i smanji vatru na tiho. Kuhaj petnaest minuta, zatim skloni s vatre. Razrahli vilicom i pusti da se ohladi. Na ohlađenu kvinoju stavi peršin, avokado i rajčicu. Prelij sokom grejpa i umiješaj pinjole.
Znakovi da je tijelo previše kiselo