Recept za vegetarijanske sarmice od dimljenog tofua i kelja

Guliver/Shutterstock
Čitateljica Zdrave Krave Karolina osmislila je recept za sarmu bez mesa, a za pripremu koje se koristi dimljeni tofu i kelj. Riječ je o jelu koje predstavlja savršen spoj hranjivih tvari, mirisa i okusa, a koji će te okrijepiti.
Vidi originalni članak

Sastojci za sarmice:

  • 1 glavica kelja
  • 1 koromač
  • 250 g dimljenog tofua
  • 3 dcl integralne riže
  • 50 g indijskih oraščića
  • 1 žlica mljevenog svježeg đumbira
  • sol, papar, ulje

Sva lica kelja - kralja kalcija

Sastojci za umak od rajčica:

  • 1/2 l pasirane rajčice
  • klinčića
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice mljevenog rimskog kumina
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica zobenog brašna
  • stevija ili smeđi šećer
  • po želji sol
  • ulje
  • svježe nasjeckani bosiljak
  • listići koromača

Sastojci za pohanje:

  • 150 g zobenog brašna
  • sol, papar,
  • voda
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Glavicu kelja stavi u lonac s kipućom vodom i kuhaj oko 10 minuta. Procijedi ga i stavi u hladnu vodu. Vodu od kuhanja sačuvaj jer će ti trebati za podlijevanje riže. Polako odvoji listove da se ne potrgaju i malim nožićem im odstrani debelu žilu na sredini lista.
  2. Koromač očisti, odstrani mu središnji drvenasti dio, i nasjeckaj na male komadiće. Zelene listiće sačuvaj jer će ti trebati za umak.
  3. Na ulju prži koromač, dodaj mu rižu, prži 3 minute. Podlijevaj sve temeljcem od kelja sve dok riža ne postane mekana. Makni sa štednjaka i umiješaj naribani tofu.
  4. U posebnoj posudi na malo ulja poprži nasjeckane oraščiće i naribani đumbir, oko 2 minute. Dodaj riži, sve posoli i popapri i nadjev je gotov. Kada se prohladi, nadjeni listove kelja.
  5. Na jedan list kelja stavi jednu žlicu nadjeva i list zarolaj kao za sarmu. Možeš ih na rubu učvrstiti čačkalicom kako se ne bi odmotavale tijekom pohanja.
  6. Brašnu dodaj sol i papar, postepeno dolijevaj vodu i miješaj pjenjačom kako bi dobila gusto tekuće tijesto. Neka odstoji oko 15 minuta. a onda u njega uvaljaj sarmice te ih prži na vrućem ulju oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  7. Za umak na maslinovom ulju prži oko 30 sekundi cimet, klinčiće i kumin, dodaj pasiranu rajčicu i 1 dcl vode. U 1 dcl vode razmuti 1 žlicu brašna te dodaj u rajčicu, sve lagano kuhaj da dobiješ gusti glatki umak, oko 10 minuta. Umiješaj limunov sok i kurkumu, posoli i po želji dodaj stevije, ako ti je umak kisel (zbog limuna). Umak je gotov, izvadi iz njega klinčiće te umiješaj svježe nasjeckani bosiljak i listiće koromača.
  8. Na pladanj poslaži sarmice od kelja i prelij ih umakom od rajčica. Dobar tek!

Koje sve namirnice, osim mesa, imaju visoki udio proteina?

Posjeti missZDRAVA.hr