Recept tjedna: lazanje s bundevom
Novi recept tjedna po izboru stručnog žirija portala zdravakrava.hr i gastro.hr su lazanje od bundeve. Recept nam je poslala Sandrina Todorović iz Siska koja je s ovim receptom kao posljednja kuharica tjedna ušla u izbor za kuharicu jeseni
Sastojci:
- 300 g listova lazanja koje ne treba kuhati
- 2 stabljike poriluka
- 500 g očišćene bundeve
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g miješanoga mljevenog mesa
- 50 g pirea od rajčice
- 125 ml suhog vina
- 125 g manje masnog vrhnja
- 75 g svježe naribanoga parmezana
Umak:
- 40 g maslaca
- 40 g brašna
- 500 ml mlijeka
- prstohvat sviježe naribanoga muškatnog oraščića
Priprema
Priprema:
- Očisti poriluk, prereži po dužini na pola, operi i nareži na kolutiće.
- Bundevi izvadi sjemenke i mekanu unutrašnjost. Oguli i nareži na štapiće.
- Luk i češnjak nareži na kockice. Na zagrijanom maslinovu ulju pirjaj luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodaj meso i pirjaj 7-8 minuta dok se ne stvore mrvice.
- Dodaj poriluk, bundevu i pire od rajčice. Prelij s malo bijelog vina te ostavi 5 minuta da se pirja.
- Umiješaj vrhnje te dodaj sol i papar.
- Za umak otopi maslac i umiješaj brašno. Dolijevaj povremeno mlijeko stalno miješajući.
- Zakuhaj umak i ostavi kuhati 3 minute stalno miješajući. Začini solju , paprom i muškatnim oraščićem.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Namašćen četverokutni kalup obloži listovima lazanja.
- Rasporedi trećinu mesnog nadjeva i nakapaj četvrtinu umaka.
- Slaži naizmjence listove lazanja, nadjev i umak dok sve ne potrošiš.
- Lazanje pospi parmezanom.
- Peci 45 minuta.