Paprike punjene kvinojom i tofuom

Doris Valković je postala kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za punjene paprike s kvinojom i tofuom. Dorisin recept odabrali smo putem Instagrama, a ako i ti želiš postati kuharica ljeta 2015. tagaj svoja zdrava, sezonska jela s hashtagom #zdravakrava na Instagramu, a mi ćemo svaki tjedan odabrati najbolji
Vidi originalni članak

Više detalja o "Kuhaj u ritmu ljeta 2015." potraži ovdje.

Prati nas na Instagramu.

Sastojci (za četiri punjene paprike):

  • 4 babura paprike
  • šalica kuhane kvinoje
  • 200 g tofua (koristila sam svježi)
  • soja umak (opcionalno)
  • pola tikvice
  • dvije manje rajčice
  • dva češnja češnjaka
  • pola žutog luka
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • dvije žlice sjemenki sezama
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Narezati svježi tofu na manje komade i marinirati u soja umaku i papru. Soja umak mora pokrivati komade tofua, no ne trebaju plutati u njemu. Može se dodati i kajenski papar koji će donijeti ljutinu marinadi. Može se umjesto svježeg koristiti i dimljeni tofu, grilani tofu ili bilo koji drugi. Okus će biti izraženiji. Dok se tofu marinira, staviti kuhati kvinoju.
  2. Kvinoju kuhati (prije kuhanja isprati je pod mlazom hladne vode kako bi se 'isprala' gorčina) u omjeru 3:1 u korist vode. Kvinoja je kuhana kada se opna odvaja od stijenke. Kuhanu kvinoju pustiti sa strane neka se hladi.
  3. Naribati tikvicu, oguliti rajčice od kožice i narezati na sitno. Također nasjeckati češnjak, luk i bosiljak. Sve prebaciti u veću posudu i dodati kuhanu kvinoju, tostirane sjemenke sezama i marinirani tofu (s marinadom). Dobro promiješati i začiniti sa solju, paprom i žlicom maslinovog ulja. Pripaziti sa solju jer je soja umak slan sam po sebi.
  4. Paprike izdubiti i odstraniti peteljku s unutrašnjosti. Nauljiti ih maslinovim uljem napuniti smjesom. Za razliku od klasičnih punjenih paprika, ove se mogu pretrpati punjenjem.
  5. Punjene paprike staviti u dublju posudu za pečenje u koju treba uliti 2 dcl vode i staviti žlicu umaka od pomidora (salse). Posudu pokriti folijom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, otprilike 30 minuta. Provjeriti na pola vremena kakvo je stanje (treba li dodati još vode ili su paprike ranije pečene).

Sastojci za pire od batata:

  • 2 veća batata
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 grančice ružmarina
  • maslinovo ulje
  • začini prema želji (sol, papar, sjemenke komorača, kumin, čili, muškatni oraščić, sumak, šafran itd.)

Priprema:

  1. Dobro oprati batat (uz pomoć spužvice za suđe) i obrisati. Narezati na pola, napraviti nožićem male rezove po rasječenim polovicama i staviti na papir za pečenje u lim za pečenje.
  2. Začine staviti u mužar i dobro samljeti (u nedostatku mužara može se koristiti plosnati dio noža). Ubaciti maslinovo ulje i promiješati. Utrljati začine s maslinovim uljem u batat. Češnjak u kori i ružmarin staviti u lim zajedno s batatom i politi s malo maslinovog ulja.
  3. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva otprilike 30-40 minuta (sve zavisi kakva je pećnica i debljini batata). Povremeno pogledati što se događa i ako je batat jako omekšao znači da je gotov. Izvaditi lim iz pećnice i pustiti da se malo ohladi.
  4. Sa žlicom izdubiti meso batata iz kore i staviti u posudu za serviranje. Također izvaditi meso češnjaka iz kore i zajedno s batatom zgnječiti u pire. Nikako ne zaboraviti na maslinovo ulje i začine. Obavezno moraju biti u pireu, a ne ostati u limu.
  5. Moja varijanta punjene paprike nema previše veze sa originalom, osim naziva. Ovaj recept je idealan za osobe koje ne jedu meso ili za one koji se ne ustručavaju probati nešto novo, zdravije. 
Dobar tek
Posjeti missZDRAVA.hr