Prozračni kuglof s limunom i makom

shutterstock
Tučeni bjelanjci koji se lagano stave u tijesto dat će ovoj torti potrebnu visinu, dok će ju žumanjci učiniti bogatom i nježnom. Obavezno koristite potpuno čistu zdjelu i miješajte pjenjačom kada tučete bjelanjke. Ako bjelanjci dođu u dodir s masnoćom neće biti prozračni i lagani.
Vidi originalni članak

Sastojci:

Biskvit:

  • 3/4 šalice integralnog brašna
  • 3/4 šalica oštrog brašna
  • 2/3 šalice šećera
  • 3 žlice maka
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica mlijeka smanjene masnoće
  • 1/2 šalice ulja kanole
  • 7 jaja
  • 2 žlice limunove korice
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Glazura:

  • 3/4 šalice šećera u prahu
  • 1 žličica limunove korice, plus još za ukras
  • 4 žličice limunovog soka

Mirisna i meka Pinca s grožđicama i narančinom koricom bez jaja

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Pomiješajte dvije vrste brašna, 1/3 šalice šećera, mak, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. U drugoj posudi umutite mlijeko, ulje, žumanjke, dvije žlice limunove korice i vaniliju.
  3. Bjelanjke miksajte električnim mikserom, najbolje u samostojećem mikseru s pjenjačom, ​​dok ne postanu pjenasti i mikser ne ostavi trag u njima, minuta do tri. Polako dodajte preostalu 1/3 šalice šećera i nastavite miksati dok bjelanjci ne postanu sjajni i ne zadrže meki vrh kada podignete mikser, ​​još dvije do tri minute.
  4. Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte mokre sastojke te ih promiješajte gumenom lopaticom da se sve sjedini. Umiješajte nekoliko velikih žlica bjelanjaka. Dodajte ostatak bjelanjaka i lagano miksajte dok se dobro ne sjedine. Smjesu prelijte u posudu za kuglof s dnom koji se može ukloniti.
  5. Pecite kolač dok ne dobije blijedo zlatno smeđu boju i ne ostane udubljenje kada ga ubodete u sredinu, 40 do 50 minuta. Ohladite ga naopačke u posudi na rešetki, oko dva sata. Kad se ohladi, prođite nožem po stranicama posude i dnu kako biste izvadili kolač.
  6. Neposredno prije posluživanja u manjoj posudi umutite šećer, limunovu koricu i limunov sok. Prelijte tortu glazurom i po želji ukrasite s još limunove korice.

Neglaziranu tortu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana.

Posjeti missZDRAVA.hr