Proljetni rižoto od šparoga
Lara Sejdi iz Orebića postala je kuharica ovog tjedna zahvaljujući proljetnom rižotu od divljih šparoga. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj omiljeni zdravi recept sa proljetnim namirnicama i fotografiju gotovog jela
Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"! Kuharica proljeća 2013. čiji recept osvoji najviše bodova osvojit će vrijednu nagradu iz KitchenAid linije, Food Processor.
Sastojci:
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 10 dag mladog luka
- 1 svežanj divljih šparoga
- 24 dag riže
- 2 dl bijelog vina
- sjeckani peršin
- 4 dag parmezana
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
Priprema:
- Šparoge operi. Koristi samo mekane vrhove, deblje vrhove možeš posebno skuhati te ih kasnije dodati
- Luk sitno nasjeckaj te ga zajedno sa šparogama pirjaj na vrućem maslinovom ulju
- Dodaj rižu, miješaj je drvenom kuhačom uz učestalo podlijevanje bijelim vinom
- Začini po želji sa soli, paprom i sjeckanim peršinom
- Dodamo po želji malo vrhnja za kuhanje
- Serviraj toplo, pospi parmezanom i dobar tek!
Komentar Zdrave Krave: Rižoto od šparoga je izvrstan izbor za proljetni ručak ili večeru, zato jer je Lara upotrijebila sezonsku naminicu - šparoge. Zdravija varijanta ovog rižota bi bila da se umjesto bijele prerađene riže koristi integralna. Kad su sastojci fini i prirodni poput maslinovog ulja, luka, češnjaka, šparoga šteta je njihov okus zatomljavati vrhnjem za kuhanje.