Proljetni njoki od batata

Počela je nova sezona kuhanja, a izabrali smo i prvi proljetni recept tjedna! Josipa Štivičić postala je kuharica tjedna sa svojim receptom za njoke od batata s pestom od medvjeđeg luka. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela
Vidi originalni članak

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.

U proljeće na tržnicu po blitvu

Josipa nam je rekla kako većinu povrća i voća uzgaja u svom vrtu pa na tržnici kupuje samo blitvu i različite vrste zelenih salata.

Sastojci:

Za njoke:

  • 1 narančasti batat
  • 1 jaje
  • 1 mala žličica maslaca
  • sol
  • integralno brašno po potrebi

Za pesto:

  • 1 vezica medvjeđeg luka
  • 5 dag oraha
  • nekoliko žlica bučina ulja
  • sol

Priprema:

  1. Batat skuhaj u slanoj vodi i propasiraj.
  2. Dodaj mu maslac, jedno jaje i integralnog brašna koliko je potrebno da se umijesi glatko tijesto.
  3. U kipuću, slanu vodu malom žličicom stavljaj komadiće tijesta i kuhaj nekoliko minuta pa njoke ocijedi.
  4. Zatim orahe poprži na vrućoj tavi.
  5. U blender stavi medvjeđi luk, orahe, sol i nekoliko žlica bučina ulja. Sve dobro izmiksaj. Ako je presuho po potrebi dodaj žlicu ili dvije vode.
  6. Kuhane njoke pomiješaj s umakom i serviraj kao samostalan obrok ili kao prilog uz pureću pljeskavicu.

Komentar Zdrave Krave: Pohvala Josipi na zanimljivom receptu sa zdravim namirnicama. Priprema je jednostavna, a okus drugačiji od klasičnih njoki s pestom od bosiljka.

Posjeti missZDRAVA.hr