Proljetni njoki od batata
Počela je nova sezona kuhanja, a izabrali smo i prvi proljetni recept tjedna! Josipa Štivičić postala je kuharica tjedna sa svojim receptom za njoke od batata s pestom od medvjeđeg luka. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
U proljeće na tržnicu po blitvu
Josipa nam je rekla kako većinu povrća i voća uzgaja u svom vrtu pa na tržnici kupuje samo blitvu i različite vrste zelenih salata.
Sastojci:
Za njoke:
- 1 narančasti batat
- 1 jaje
- 1 mala žličica maslaca
- sol
- integralno brašno po potrebi
Za pesto:
- 1 vezica medvjeđeg luka
- 5 dag oraha
- nekoliko žlica bučina ulja
- sol
Priprema:
- Batat skuhaj u slanoj vodi i propasiraj.
- Dodaj mu maslac, jedno jaje i integralnog brašna koliko je potrebno da se umijesi glatko tijesto.
- U kipuću, slanu vodu malom žličicom stavljaj komadiće tijesta i kuhaj nekoliko minuta pa njoke ocijedi.
- Zatim orahe poprži na vrućoj tavi.
- U blender stavi medvjeđi luk, orahe, sol i nekoliko žlica bučina ulja. Sve dobro izmiksaj. Ako je presuho po potrebi dodaj žlicu ili dvije vode.
- Kuhane njoke pomiješaj s umakom i serviraj kao samostalan obrok ili kao prilog uz pureću pljeskavicu.
Komentar Zdrave Krave: Pohvala Josipi na zanimljivom receptu sa zdravim namirnicama. Priprema je jednostavna, a okus drugačiji od klasičnih njoki s pestom od bosiljka.