Proljetna torta od jagoda i vanilije
Ovog vikenda Marinela ti preporučuje jedan slatki recept. Iako jednostavnog izgleda, proljetna torta koju je pripremila primamljiva je i djeci i odraslima zbog kombinacije okusa vanilije i jagode
A sad nešto drugačije, a opet slatko i jednostavno iako sam morala napisati ponešto duži recept od uobičajenog. Ovo je torta koju sam pripremala svom djetetu za njegov drugi rođendan. Zapravo pripremila sam ih nekoliko. Možda nije tipična torta za djecu jer je minimalističkih kontura, ali zato okusom vrlo primamljiva i djeci i odraslima.
S obzirom da znam da moj sin obožava jagode i deserte s vanilijom odlučila sam se pripremiti ovu proljetnu tortu. Mogu vam samo reći da sam napravila dvije ovakve torte i da su obje nestale u roku - odmah. Jednu su pojela djeca, a drugu odrasli – s guštom.
Sastojci za 4 osobe
Za biskvit:
- 3 jaja
- 7 bjelanjaka
- 250 g šećera u prahu
- 180 g brašna
- 50 g maslaca
- ribana korica jednog limuna
Za kremu:
- 1 litra mlijeka
- 1 štapić vanilije
- 8 žutanjaka
- 180 g šećera
- 120 g kukuruznog škroba (gustin)
Za glazuru:
- 300 g jagoda
- 100 g šećera
- 2 listića želatine
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti proljetnu tortu od vanilije!
Priprema s guštom- Istuci jaja s 200 g šećera u prahu i ribanom koricom limuna. Miksaj dok ne postane pjenasto.
- Izmuti bjelanjke s 50 g šećera dok ne dobiješ čvrstu smjesu. Lagano
špatulom kombiniraj dvije smjese i zatim pažljivo dodaj brašno i otopljeni maslac.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Na papir za
pečenje u najširi lim za pečenje koji imaš istresi smjesu od jaja tako
da dobiješ tanki sloj biskvita.
- Peci oko 5 minuta. Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu pripremi kremu od vanilije. Prereži vanilin štapić i s
nožem ostruži sjemenke i dodaj ih mlijeku. Ostavi da mlijeko zakuha na
laganoj vatri (prije kuhanja vodom pošpricaj posudu u kojoj će se kuhati
mlijeko, kako ne bi zagorjelo).
U mlijeko dodaj i štapiće vanilije koje ćeš kasnije izvaditi.
- Istuci žutanjke sa šećerom dok ne postanu kremasti. Zatim im dodaj
kukuruzni škrob (ako nemaš gustina kod kuće možeš koristiti i obično
glatko brašno, no sa škorbom krema bude finije teksture).
- Neprestano miješajući metlicom dodaj kipuće mlijeko u smjesu sa
žutanjcima. Smjesu provuci kroz sito (na taj način će se eliminirati ako je ostalo
nešto zgrušano i dobit ćeš jako glatku kremu). Zatim smjesu
vrati u posudu i neprestano miješaj na laganoj vatri nekoliko minuta.
Dobro pazi da krema ne bi zagorila! Kad se krema zgusnula nakon 3-4
minute makni s vatre i na vrh joj dodaj komadić putra da se ne bi
stvorila korica pri vrhu. Ostavi da se ohladi oko pola sata.
- Potreban ti je kalup za tortu od oko 15 cm promjera. Postoje kalupi za
torte od inoksa kojima se može regulirati širina i obično ih nije
problem naći u boljim dućanima koji prodaju kuhinjsko posuđe.
- Biskvit bi trebao biti maksimalno 1 cm debeo, pa ako ti je slučajno
ispao deblji izreži ga na 1 cm. Od tijesta izreži dugu
traku visine kalupa (kod mene je kalup visine 12 cm). Izreži tri kruga
promjera 15 cm ovisno o veličini kalupa: od toga jedan mora biti
debljine 1 cm, a druga dva nešto manjeg promjera, a debljine oko 5-6 milimetara. Stavi krug debljine 1 cm od biskvita na dno
kalupa tako da pokrije cijelo dno.
- S unutrašnje strane kalupa uz
stjenke priljubi traku od biskvita. Ako ti je kalup prevelik morat ćeš
dodavati još trake od biskvita, ali najbolje je da je u jednom komadu.
Zatim istresi prvu trećinu kreme te položi pažljivo na nju drugi krug.
Dodaj drugu trećinu kreme i još jedan krug te završi s kremom. Poravnaj
kremu na vrhu uz pomoć špatule. Kod finiširanja krema mora biti bar 5
mm niža od vrha kalupa jer na nju još mora doći glazura.
- Ostavi da se ohladi u hladnjaku oko 1 sat.
- Pripremi glazuru. Operi jagode i provuci ih kroz pasirku za krumpir.
Pasirane jagode pomiješaj sa šećerom i zakuhaj oko 5 minuta. Kroz gusto
sito procijedi prokuhane jagode sa šećerom. Listiće želatine stavi u
hladnu vodu neka se otpuste. Kad su omekšali dodaj ih još toplom sirupu
od jagoda. Ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu i zatim ga prelij
ravnomjerno preko torte u kalupu.
- Ostavi tortu u kalupu da
odstoji u hladnjaku nekoliko sati. Najbolje ju je pripremiti dan
unaprijed. Odvoji jako pažljivo kalup od torte. Prije serviranja ukrasi
je sa nekoliko jagoda.
- Uživaj u desertu i...
- Istuci jaja s 200 g šećera u prahu i ribanom koricom limuna. Miksaj dok ne postane pjenasto.
- Izmuti bjelanjke s 50 g šećera dok ne dobiješ čvrstu smjesu. Lagano špatulom kombiniraj dvije smjese i zatim pažljivo dodaj brašno i otopljeni maslac.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Na papir za pečenje u najširi lim za pečenje koji imaš istresi smjesu od jaja tako da dobiješ tanki sloj biskvita.
- Peci oko 5 minuta. Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu pripremi kremu od vanilije. Prereži vanilin štapić i s nožem ostruži sjemenke i dodaj ih mlijeku. Ostavi da mlijeko zakuha na laganoj vatri (prije kuhanja vodom pošpricaj posudu u kojoj će se kuhati mlijeko, kako ne bi zagorjelo). U mlijeko dodaj i štapiće vanilije koje ćeš kasnije izvaditi.
- Istuci žutanjke sa šećerom dok ne postanu kremasti. Zatim im dodaj kukuruzni škrob (ako nemaš gustina kod kuće možeš koristiti i obično glatko brašno, no sa škorbom krema bude finije teksture).
- Neprestano miješajući metlicom dodaj kipuće mlijeko u smjesu sa žutanjcima. Smjesu provuci kroz sito (na taj način će se eliminirati ako je ostalo nešto zgrušano i dobit ćeš jako glatku kremu). Zatim smjesu vrati u posudu i neprestano miješaj na laganoj vatri nekoliko minuta. Dobro pazi da krema ne bi zagorila! Kad se krema zgusnula nakon 3-4 minute makni s vatre i na vrh joj dodaj komadić putra da se ne bi stvorila korica pri vrhu. Ostavi da se ohladi oko pola sata.
- Potreban ti je kalup za tortu od oko 15 cm promjera. Postoje kalupi za torte od inoksa kojima se može regulirati širina i obično ih nije problem naći u boljim dućanima koji prodaju kuhinjsko posuđe.
- Biskvit bi trebao biti maksimalno 1 cm debeo, pa ako ti je slučajno ispao deblji izreži ga na 1 cm. Od tijesta izreži dugu traku visine kalupa (kod mene je kalup visine 12 cm). Izreži tri kruga promjera 15 cm ovisno o veličini kalupa: od toga jedan mora biti debljine 1 cm, a druga dva nešto manjeg promjera, a debljine oko 5-6 milimetara. Stavi krug debljine 1 cm od biskvita na dno kalupa tako da pokrije cijelo dno.
- S unutrašnje strane kalupa uz stjenke priljubi traku od biskvita. Ako ti je kalup prevelik morat ćeš dodavati još trake od biskvita, ali najbolje je da je u jednom komadu. Zatim istresi prvu trećinu kreme te položi pažljivo na nju drugi krug. Dodaj drugu trećinu kreme i još jedan krug te završi s kremom. Poravnaj kremu na vrhu uz pomoć špatule. Kod finiširanja krema mora biti bar 5 mm niža od vrha kalupa jer na nju još mora doći glazura.
- Ostavi da se ohladi u hladnjaku oko 1 sat.
- Pripremi glazuru. Operi jagode i provuci ih kroz pasirku za krumpir. Pasirane jagode pomiješaj sa šećerom i zakuhaj oko 5 minuta. Kroz gusto sito procijedi prokuhane jagode sa šećerom. Listiće želatine stavi u hladnu vodu neka se otpuste. Kad su omekšali dodaj ih još toplom sirupu od jagoda. Ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu i zatim ga prelij ravnomjerno preko torte u kalupu.
- Ostavi tortu u kalupu da odstoji u hladnjaku nekoliko sati. Najbolje ju je pripremiti dan unaprijed. Odvoji jako pažljivo kalup od torte. Prije serviranja ukrasi je sa nekoliko jagoda.
- Uživaj u desertu i...
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela