Prokulica - visokonutritivna namirnica
Niska kalorijska vrijednost
Kelj papučar (lat. Brassica oleracea) potječe iz obitelji kupusnjača te se ujedno naziva i prokulicom. Odrasle biljke su jako otporne na hladnoću te su dostupne tijekom cijele godine. Nakon kupovine preporučuje se čišćenje u vodi s otopljenom soli nakon čega ga je potrebno oprati u hladnoj vodi. Preporučuje se pripremati ga kuhanjem na pari budući da se pritom ne gube nutritivno važne komponente.
Kelj pupčar preporučuje se uvrstiti u svačiji jelovnik zbog svoje visoke nutritivne, a niske kalorijske vrijednosti. Ističe se kao bogat izvor vitamina C, K i folne kiseline te izvor vitamina A. Zbog povećanog udjela folata, preporučuje se za konzumaciju tijekom trudnoće, smanjujući rizik od defekta neuralne tube u novorođenčadi. Nadalje, kao dobar izvor vitamina A i K, pomaže prilikom deficijencije vitamina D održavajući ravnotežu metabolizma. Ujedno, sadrži i kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij i selen.