Pita sa šparogama
Gušti u šparogama
Šparoge jednostavno obožavam i volim ih spremati na razne načine. Ne mora to uvijek biti obična fritaja koliko god je ja voljela. Ima bezbroj načina za pripremu šparoga.
Evo jednog zanimljivog recepta kojim se možeš poslužiti ako ti dolaze gosti i želiš im ponuditi nešto "za prigristi nabrzaka". Sve možeš pripremiti unaprijed i staviti u pećnicu onaj tren kad gosti stignu tako da ih jelo dočeka toplo. Uživaj u piti sa šparogama.
Ovaj recept pogodan je i za osobe koje su intolerantne na laktozu.
Sastojci za 6 osoba
- 2 maca šparoga ili oko 50 divljih šparoga
- 9 jaja
- 2/3 Alpro soya vrhnje za kuhanje
- 4 žlice brašna
- maslinovo ulje
- 10 dag pršuta
- sol, papar
Za tijesto:
- 250 g bijelog brašna glatkog
- 1,5 dl mlake vode
- 4 jušnih žlica maslinovog ulja
- 1/2 čajne žličice soli
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pitu od šparoga!
Priprema s guštom- Šparoge prelomi na dijelu do kuda se daju
lomiti odnosno do mjesta na kojem su mekane. Zatim ih zajedno zaveži
špagom. Zakuhaj vodu i dodaj joj jednu jušnu žlicu soli. Šparoge
blanširaj tri do četiri minute i zatim ih ubaci u hladnu vodu s ledom
kako bi ostale lijepe zelene boje. Ostavi sa strane dok ne pripremiš
ostatak.
- Razmuti osam jaja vilicom i dodaj im dvije trećine Alpro soya vrhnja za kuhanje te 4 žlice brašna, malo soli i papra. Sve
dobro promiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Zagrij manju
tavu sa 2 žlice maslinovog ulja i dodaj u nju smjesu dovoljno da
pokrije dno, a da bude oko tri do četiri milimetra debljine. Slično kao
kad se rade palačinke. Ostavi da se zapeče samo s donje strane. Znat
ćeš da je gotovo kad s gornje strane više ne bude tekuće. Ispeci 6
komada.
- Ostavi da se ohlade i kreni valjati tijesto.
- U
posudu prosij brašno i dodaj mu soli. Polako dodaj mlaku vodu uz
neprestano miješanje i na kraju dodaj ulje. Miješaj dok ne dobiješ
kompaktnu smjesu. Oblikuj lopticu od tijesta, premaži sa malo
maslinovog i ostavi da odstoji pokriveno krpom. Tijesto mora u sebi
imati dovoljno ulja te odstajati kako bi postalo elastično.
- Rasprostri čisti stolnjak i pospi ga ravnomjerno brašnom. Polako raširi
tijesto rukama sa svih strana tako da ga jednom rukom pridržavaš, a
drugom razvlačiš. Potrebno ga je razvući vrlo tanko – da bude gotovo
prozirno. Možeš ga na taj način izvući skroz na tanko rukama ili se pak
poslužiti oklagijom. Ako se koristiš oklagijom onda nemoj zaboraviti da
oklagija i tijesto moraju uvijek biti dobro posuti brašnom kako se kod
valjanja tijesto ne bi zalijepilo.
- Kad si razvukao/la tijesto raspodijeli ga šest jednakih dijelova veličine tridesetak cm promjera.
- Na tijesto stavi po jedan sloj pečenih jaja s alpro soya vrhnjem te na
njega složi jednu ili dvije fete pršuta i dodaj oko 8 šparoga na
sredinu. Prvo zarolaj dio od jaja, pršuta i šparoga, a zatim zarolaj
tijesto kao da radiš mali ''burek''. Kad si ih sve zarolao/la posloži ih
pečenje na lim za pečenje i premaži razmućenim jajetom.
- Stavi
peći u pećnicu desetak minuta na 180 stupnjeva dok se tijesto ne
zarumeni. Cilj je da tijesto izvana ostane hrskavo, a punjena
unutrašnjost bude mekana.
- Posluži vruće sa salatom od matovilca ili radića.
- Šparoge prelomi na dijelu do kuda se daju lomiti odnosno do mjesta na kojem su mekane. Zatim ih zajedno zaveži špagom. Zakuhaj vodu i dodaj joj jednu jušnu žlicu soli. Šparoge blanširaj tri do četiri minute i zatim ih ubaci u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Razmuti osam jaja vilicom i dodaj im dvije trećine Alpro soya vrhnja za kuhanje te 4 žlice brašna, malo soli i papra. Sve dobro promiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Zagrij manju tavu sa 2 žlice maslinovog ulja i dodaj u nju smjesu dovoljno da pokrije dno, a da bude oko tri do četiri milimetra debljine. Slično kao kad se rade palačinke. Ostavi da se zapeče samo s donje strane. Znat ćeš da je gotovo kad s gornje strane više ne bude tekuće. Ispeci 6 komada.
- Ostavi da se ohlade i kreni valjati tijesto.
- U posudu prosij brašno i dodaj mu soli. Polako dodaj mlaku vodu uz neprestano miješanje i na kraju dodaj ulje. Miješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuj lopticu od tijesta, premaži sa malo maslinovog i ostavi da odstoji pokriveno krpom. Tijesto mora u sebi imati dovoljno ulja te odstajati kako bi postalo elastično.
- Rasprostri čisti stolnjak i pospi ga ravnomjerno brašnom. Polako raširi tijesto rukama sa svih strana tako da ga jednom rukom pridržavaš, a drugom razvlačiš. Potrebno ga je razvući vrlo tanko – da bude gotovo prozirno. Možeš ga na taj način izvući skroz na tanko rukama ili se pak poslužiti oklagijom. Ako se koristiš oklagijom onda nemoj zaboraviti da oklagija i tijesto moraju uvijek biti dobro posuti brašnom kako se kod valjanja tijesto ne bi zalijepilo.
- Kad si razvukao/la tijesto raspodijeli ga šest jednakih dijelova veličine tridesetak cm promjera.
- Na tijesto stavi po jedan sloj pečenih jaja s alpro soya vrhnjem te na njega složi jednu ili dvije fete pršuta i dodaj oko 8 šparoga na sredinu. Prvo zarolaj dio od jaja, pršuta i šparoga, a zatim zarolaj tijesto kao da radiš mali ''burek''. Kad si ih sve zarolao/la posloži ih pečenje na lim za pečenje i premaži razmućenim jajetom.
- Stavi peći u pećnicu desetak minuta na 180 stupnjeva dok se tijesto ne zarumeni. Cilj je da tijesto izvana ostane hrskavo, a punjena unutrašnjost bude mekana.
- Posluži vruće sa salatom od matovilca ili radića.
Popij u dobrom društvu uz čašu dobre istarske malvazije jer je to zaista savršena kombinacija.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela
Više info: www.alprosoya-croatia.com