Pita s malinama i bijelom čokoladom
Sretan Božić! Nadam se da si Badnju večer provela u ugodnoj i toploj atmosferi sa svojim najdražima. Uskoro će i božićna večera za koju si već odabrala recepte, ali u slučaju da ti nedostaje inspiracije za desert, iskoristi ovaj jednostavan recept za božićnu pitu od malina s bijelom čokoladom. Sigurna sam da će oduševiti sve prisutne, od najmlađih uzvanika do iskusnih sladokusaca
Recept
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 šalica bijelog brašna
- 1 šalica mljevenih oraha
- 1 šalica otopljenog maslaca
- 3 žlice smeđeg šećera
- prstohvat soli
- cimet,vanilija, kardamom
- voda po potrebi
Posebno pomiješaj suhe i posebno mokre sastojke. Sjedini ih u jednu smjesu. Kalup premaži maslacem i posipaj oštrim brašnom. Tijesto jednoliko rasporedi po kalupu i stavi peći na 180 stupnjeva jedno 15-20 minuta. Dok se tijesto peče pripremi ganache od bijele čokolade.
Ganache od bijele čokolade:
- 2 bijele čokolade po 100 g + 1 žlica Linolade (proizvoljno)
- 180 ml slatkog vrhnja
- u slatkom vrhnju skuhaj bijelu čokoladu dok se potpuno ne rastopi. Smjesu ostavi da se malo ohladi pa ju stavi na pečeno tijesto.
- stavi u hladnjak dok se potpuno ne ohladi, a za to vrijeme napravi nadjev od malina.
Nadjev od malina:
- 4 šalice malina
- 1 šalica smeđeg šećera
- vanilija
- 2 žlice brašna
- voda
- šampanjac (proizvoljno)
Maline izblendaj u smoothie i zatim propasiraj kroz sito kako bi uklonila koštice. Gustu tekućinu koju si dobila stavi na vatru i kuhaj do vrenja (ako želiš, dodaj šampanjac za svečaniji okus). Zatim u nju umiješaj smjesu brašna i vode ( dobro razradi da ne bude grudica) i miješaj dok se ne zgusne. Smjesu malo ohladi i prelij preko ganacha od bijele čokolade. Sve dobro ohladi i ukrasi po želji.
Želim ti sretan i blagoslovljen Božić!