Pita od tikvica i začinskog bilja, brzo gotova, a prikladna za ručak ili snack
Danas su mi tikvice poslužile za pripremu odlične pite. Jela s tikvicama imate bezbroj, ali ja najviše volim ove jednostavne, stare recepte kakve sam naučila raditi od svoje mame. Ovo je najobičnija, brza pita od tikvica koju možete poslužiti za doručak, ali i ponosno stoji kao zaseban obrok za ručak, piše autorica recepta Slavonka za missGASTRO.
Potrebno je:
- 1 veća tikvica
- 500 ml tekućeg jogurta
- 4 jaja
- 3 žlice običnog brašna
- 2 žlice kukuruznog brašna
- ½ praška za pecivo
- 1 češanj nasjeckanog češnjaka
- sol i papar po ukusu
- 10 g maslaca za premazivanje posude za pečenje
- Začinsko bilje, po ukusu
Postupak:
- Tikvice narežite ugrubo na kockice. Posolite ih i ostavite 10 minuta.
- Uključite pećnicu na 200 stupnjeva.
- U posudu stavite 4 jaja pa ih razmutite pjenjačom.
- Dodajte jogurt i papar i sve dobro promiješajte.
- Dodajte nasjeckani češnjak i začinsko bilje po želji.
- Ja sam stavila mješavinu ružmarina i timijana.
- Uz konstantno miješanje dodajte oba brašna i prašak za pecivo i pazite da nema grudica.
- Tikvice dodajte zadnje i dobro promiješajte.
- Probajte je li smjesa dovoljno slana pošto su tikvice slane.
- Ako je potrebno, posolite još.
- Posudu za pečenje premažite maslacem i smjesu istresite u nju.
- Ja sam pekla u dubljoj, manjoj posudi kako bi dobila deblje komade.
- Vi možete i u većoj posudi kako biste dobili tanje komade, sve ovisi o vašim željama.
- Pecite na 200 stupnjeva, 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Poslužite uz jogurt i salatu.
- P.S. Ova pita je odlična i hladna pa možete napraviti veću količinu i čuvati u hladnjaku za brzinski snack.
Dobar tek!