Pita od banane i rabarbare

Rabarbara je poznata namirnica u našem kulinarstvu i svaki kuhar jedva čeka da na policama dućana pronađe svježu. Nakon priča o tome kako je ukusna i zdrava,odlučila sam je isprobati. Kako je nisam nikada prije pripremala, potražila sam informacije na internetu i našla zanimljive kombinacije namirnica koje na prvi pogled nisu ukusne. Na kraju me sama pita u ovoj kombinaciji ugodno iznenadila
Vidi originalni članak

Sastojci:

Kora:

  • 2 šalice prženih i mljevenih lješnjaka
  • 2 šalice integralnog brašna
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 4 žlice vode
  • 1 žličica soli
  • 7 žlica tamnog agavinog sirupa

Nadjev:

  • 3 banane
  • 2 stabljike rabarbare
  • 2 šalice jagoda (proizvoljno)
  • 1,5 šalice mlijeka 
  • 2 žlice običnog brašna
  • 5 žlica agavinog sirupa

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno, sol i mljevene lješnjake u jednog posudi, a u drugoj ostale sastojke za koru. Sastojke sjedini u jednu smjesu te dobro izmiješaj. 
  2. Tijesto razvaljaj u obliku kalupa te ga položi u namašćen kalup za pečenje. Peci 10-15 minuta na 180 stupnjeva dok se ne stvori kora na površini tijesta. 
  3. Za to vrijeme rabarbaru nareži na 1 centimetar debele prutiće, 2 banane na kolutiće, a jagode na trakice. Rabarbaru kuhaj u slatkoj vodi otprilike 10 minuta dok malo ne omekša, zatim je ocijedi i rasporedi po tijestu u kalupu. Dodaj i banane i jagode. 
  4. Od 1,5 šalice mlijeka uzmi 1 šalicu mlijeka i zakuhaj ga na vatri. Kada počne ključati, dodaj smjesi pola šalice mlijeka i 1 žlice običnog brašna koje si prethodno dobro promiješala kako ne bi nastale grudice. 
  5. Smjesu kuhaj dok ne počne ključati pa dodaj pire od jedne banane. Ovom smjesom prelij jagode, rabararu i banane. Ukrasi po želji i peci na 180 stupnjeva 20-25 minuta.

Dobar tek!

Kristinin recept za muffine sa sladoledom od badema potraži ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr