Pita od banane i rabarbare
Rabarbara je poznata namirnica u našem kulinarstvu i svaki kuhar jedva čeka da na policama dućana pronađe svježu. Nakon priča o tome kako je ukusna i zdrava,odlučila sam je isprobati. Kako je nisam nikada prije pripremala, potražila sam informacije na internetu i našla zanimljive kombinacije namirnica koje na prvi pogled nisu ukusne. Na kraju me sama pita u ovoj kombinaciji ugodno iznenadila
Sastojci:
Kora:
- 2 šalice prženih i mljevenih lješnjaka
- 2 šalice integralnog brašna
- 6 žlica maslinova ulja
- 4 žlice vode
- 1 žličica soli
- 7 žlica tamnog agavinog sirupa
Nadjev:
- 3 banane
- 2 stabljike rabarbare
- 2 šalice jagoda (proizvoljno)
- 1,5 šalice mlijeka
- 2 žlice običnog brašna
- 5 žlica agavinog sirupa
Priprema:
- Pomiješaj brašno, sol i mljevene lješnjake u jednog posudi, a u drugoj ostale sastojke za koru. Sastojke sjedini u jednu smjesu te dobro izmiješaj.
- Tijesto razvaljaj u obliku kalupa te ga položi u namašćen kalup za pečenje. Peci 10-15 minuta na 180 stupnjeva dok se ne stvori kora na površini tijesta.
- Za to vrijeme rabarbaru nareži na 1 centimetar debele prutiće, 2 banane na kolutiće, a jagode na trakice. Rabarbaru kuhaj u slatkoj vodi otprilike 10 minuta dok malo ne omekša, zatim je ocijedi i rasporedi po tijestu u kalupu. Dodaj i banane i jagode.
- Od 1,5 šalice mlijeka uzmi 1 šalicu mlijeka i zakuhaj ga na vatri. Kada počne ključati, dodaj smjesi pola šalice mlijeka i 1 žlice običnog brašna koje si prethodno dobro promiješala kako ne bi nastale grudice.
- Smjesu kuhaj dok ne počne ključati pa dodaj pire od jedne banane. Ovom smjesom prelij jagode, rabararu i banane. Ukrasi po želji i peci na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
Dobar tek!
Kristinin recept za muffine sa sladoledom od badema potraži ovdje.