Pirjani krastavac kao idealno ljetno, dijetno jelo
Bogat vodom, vitaminima, mineralima i ljekovitim svojstvima nezaobilazno je povrće u ljetnim mjesecima. Sto grama krastavaca sadrži oko 14 kcal, zbog čega je značajna namirnica u procesu gubitka kilograma.
Oko 96 posto posto ploda krastavca čini voda, sadrži vitamin C, vitamini B kompleksa, kalij, kalcij, fosfor, natrij, željezo, mangan, bakar, cink i jod. Zbog visokog postotka kalija, a niskog postotka natrija, krastavac ima diuretičko djelovanje.
Recept za pirjani krastavac sa začinima
Sastojci
- 2 svježa krastavca
- 2 žlice kokosovog maslaca/ulja
- sol, bijeli papar i ostali začini po želji
Priprema
Krastavce očisti i nareži na četvrtine, pa ih blanširaj u kipućoj, blago posoljenoj vodi dok malo ne omekšaju. Kuhaj ih maksimalno 5 minuta i pripazi da ih ne prokuhaš. Krastavce isperi hladnom vodom i ocijedi. U tavi polagano zagrij maslac, dodaj krastavce i lagano pirjaj. Dodaj začine i promiješaj. Pola stabiljke kopra može dati poseban okus pirjanim krastavcima. Mogu se poslužiti kao prilog ili lagani samostalni obrok.