Pire od boba i pečeni šarun
Gušti u bobu i šarunu
Svibanj je mjesec kad se može pronaći mladi bob pa je u skladu s njegovom sezonom pire od boba nešto što sam morala podijeliti s tobom. Kremasto delikatnog, ali opet prepoznatljivog okusa, idealno paše uz šaruna, odnosno plavu ribu, no može poslužiti i kao prilog nekom dobrom komadu mesa.
Šarun je jedna od zapostavljenih plavih riba koja se vrlo često nađe na tržnici. Ovisno o veličini, cijena može varirati od 15 do 30 kuna za kilu pa je idealan kandidat za razne dobre jeftine ručkove. U ovom je slučaju vrlo jednostavno pripremljen tako što je isfiletiran te popržen samo na strani kožice na maslinovom ulju. No može se pripremiti na puno raznih načina uz malo mašte.
Priprema boba zvuči kao nešto vrlo jednostavno, ali ga je vrlo lako upropastiti. Znaš li spremati bob? Ako želiš naučiti čitaj dalje.
Sastojci za 2 osobe
- 500 g boba
- 1 jušna žlica skute
- maslinovo ulje
- sol
- kajenski papar
- curry u prahu
- 2 veća šaruna (oko 600 g)
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti pire od boba i šarun!
Priprema s guštom- Očisti i isfiletiraj šaruna. Posuši meso uz pomoć kuhinjskog papira. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- U međuvremenu uz pomoć nožića odvoji opnu od boba. Za ovo će ti biti
potrebno malo strpljenja. Za oko petnaestak minuta i malo iskustva
možeš bez problema očistiti pola kile boba. Bitno ga je za pire
očistiti prije blanširanja jer se, ako ga kuhaš u opni, s unutrašnje strane zadržavaju plinovi zbog kojih gubi dio svoje prekrasne zelene
boje. A mi želimo prekrasan zeleni pire pa si to nećemo dozvoliti.
- Prije nego kreneš čistiti bob u veliku posudu stavi kuhati vodu. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu
na vodu bude barem 1:4. Kad voda zakuha dodaj oko 2-3 jušne žlice soli.
Voda za blanširanje povrća mora biti slana ''kao more''. Jednako tako
temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta. Dakle nikad
nemoj dodati previše povrća, u ovom slučaju boba, odjednom. Zato je bitno da imaš veliku posudu.
- Sve je to bitno da bi se zadržala boja u povrću. Nemoj se bojati da će povrće, odnosno bob u ovom slučaju, ostati preslan.
- Bob blanširaj oko pet minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu.
- Uz pomoć miksera-sjeckalice izmiksaj bob s nekoliko žlica maslinovog
ulja, jednom jušnom žlicom skute, pola čajne žličice curryjate jednom
trećinom čajne žličice kajenskog papra, te soli po želji. Ovi začini
dat će mu vrlo zanimljivu aromu.
- Pripremljeni pire protisni kroz fino sito kako bi dobio vrlo finu teksturu – gotovo kao krema.
- Šarun neposredno prije pečenja posoli i popapri te namaži s malo maslinovog ulja.
- U keramičkoj tavi (ili nekoj drugoj koja se ne lijepi) zagrij maslinovo
ulje tako da dobro prekrije dno. Kad je ulje vrelo dodaj mu filete od
šaruna tako da je kožica s donje strane u dodiru s uljem. Pritisni
nekoliko puta vilicom dok pečeš kako se ne bi napravio trbuh s donje
strane gdje je kožica te kako bi filet ostao potpuno ravan, a time i
ujednačeno pečen.
- Prži ga samo sa strane kožice na laganoj vatri dok ne pobijeli s gornje strane.
- Serviraj šaruna uz pire od boba. Ja sam ga servirala na blanširanom
listu poriluka, ali to je ovoga puta bilo čisto u dekorativne svrhe
jer mi se svidjela kombinacija tamno zelenog lista poriluka i svjetlo
zelene boje pirea od boba. Serviraj uz zdjelu zelene salate.
- Očisti i isfiletiraj šaruna. Posuši meso uz pomoć kuhinjskog papira. Ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- U međuvremenu uz pomoć nožića odvoji opnu od boba. Za ovo će ti biti potrebno malo strpljenja. Za oko petnaestak minuta i malo iskustva možeš bez problema očistiti pola kile boba. Bitno ga je za pire očistiti prije blanširanja jer se, ako ga kuhaš u opni, s unutrašnje strane zadržavaju plinovi zbog kojih gubi dio svoje prekrasne zelene boje. A mi želimo prekrasan zeleni pire pa si to nećemo dozvoliti.
- Prije nego kreneš čistiti bob u veliku posudu stavi kuhati vodu. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4. Kad voda zakuha dodaj oko 2-3 jušne žlice soli. Voda za blanširanje povrća mora biti slana ''kao more''. Jednako tako temperatura vode se ne smije smanjiti ispod točke vrelišta. Dakle nikad nemoj dodati previše povrća, u ovom slučaju boba, odjednom. Zato je bitno da imaš veliku posudu.
- Sve je to bitno da bi se zadržala boja u povrću. Nemoj se bojati da će povrće, odnosno bob u ovom slučaju, ostati preslan.
- Bob blanširaj oko pet minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu.
- Uz pomoć miksera-sjeckalice izmiksaj bob s nekoliko žlica maslinovog ulja, jednom jušnom žlicom skute, pola čajne žličice curryjate jednom trećinom čajne žličice kajenskog papra, te soli po želji. Ovi začini dat će mu vrlo zanimljivu aromu.
- Pripremljeni pire protisni kroz fino sito kako bi dobio vrlo finu teksturu – gotovo kao krema.
- Šarun neposredno prije pečenja posoli i popapri te namaži s malo maslinovog ulja.
- U keramičkoj tavi (ili nekoj drugoj koja se ne lijepi) zagrij maslinovo ulje tako da dobro prekrije dno. Kad je ulje vrelo dodaj mu filete od šaruna tako da je kožica s donje strane u dodiru s uljem. Pritisni nekoliko puta vilicom dok pečeš kako se ne bi napravio trbuh s donje strane gdje je kožica te kako bi filet ostao potpuno ravan, a time i ujednačeno pečen.
- Prži ga samo sa strane kožice na laganoj vatri dok ne pobijeli s gornje strane.
- Serviraj šaruna uz pire od boba. Ja sam ga servirala na blanširanom listu poriluka, ali to je ovoga puta bilo čisto u dekorativne svrhe jer mi se svidjela kombinacija tamno zelenog lista poriluka i svjetlo zelene boje pirea od boba. Serviraj uz zdjelu zelene salate.
Uz ovo jelo dobro će doći čaša žlahtine.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela