Pinca s grožđicama i narančinom koricom bez jaja
Prijatelji životinja pozivaju na suosjećanje i slavljenje života uz tradicionalna uskrsna jela na biljnoj bazi, uživaj u ovoj slasnoj pinci.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 200 g margarina
- 220 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- pola žličice kurkume
- 5 dl sojinog mlijeka
- korica 1 naranče
- 1 čašica ruma
- pola šalice grožđica
- 3 žlice jabučnog sirupa.
Priprema:
- U zdjelici izmrviti kvasac, dodati pola žličice šećera i 1 dl mlakog sojinog mlijeka. Ostaviti na toplome 15-ak minuta da se diže i zapjeni. Prosijati brašno, dodati šećer, vanilin šećer, sol, kurkumu, narančinu koru. U to dodati kvasac, otopljeni margarin i ostatak toplog mlijeka.
- Smjesu dobro izmijesiti sve dok površina ne postane glatka. Tijesto zatim prebaciti u pobrašnjenu posudu, pokriti krpom i ostaviti da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći. Grožđice staviti da omekšaju u malo posoljene vode. Nakon dizanja, u tijesto dodati ocijeđene grožđice, razdijeliti ga na tri jednaka dijela i oblikovati kugle.
- Svaki komad posebno staviti na papir za pečenje i ponovno ostaviti dizati. Nakon nekoliko sati na svakoj lopti tijesta napraviti tri duboka reza s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 45 minuta. Kad je gotovo, još vruće preliti jabučnim sirupom.