Pekmez od bobica bazge
Bazga ima svoje mjesto i u hkuhinji. Cvjetovi bazge prže se na maslacu ili ulju uvaljani u tijesto za palačinke. Od nijemaca iz cvatova priređuje se osvježavajuće pjenušavo piće, a postoje i likeri te vino od bazgova cvijeta. Zrele bobe sadrže vitamin C, karoten i vitamin E, a osobito su bogate vitaminom B1. Od njih se u Slavoniji priprema pekmez, u Engleskoj pite i umaci, a Njemci iz bazgova boba prave kompot, voćni sok, vino, kašu
Pekmez od bobica
- Bobice bazge 2, 5 kg operi i stavi u posudu s vodom tako da ih voda samo pokrije.
- Kuhaj uz mješanje i gnječenje da se iz bobica istisne sav sok.
- Procijedi kroz gazu.
- Dodaj šećer, kuhaj 15 minuta i dodaj limunov sok.
Bazga se može koristiti i za liječenje prehlade, doznaj više.