Pečeni krumpir za blagdanski stol po preporuci poznatih chefova
Krumpir je veoma česta namirnica na stolu, a vjerojatno će se pronaći i na tvojem ovogodišnjem blagdanskom meniju. Većinom se koristi kao prilog jelima od mesa, a ove godine ti ga možeš spremiti kao i ovi popularni celebrity chefovi.
Pečeni krumpir zvijezda je bilo kojeg menija. Mnogo je načina kako ga možeš napraviti, ali gotovo svi uživaju u njemu kako god on bio spravljen.
U moru recepata mi ti donosimo one od Jamieja Olivera i Gordona Ramsaya, celebrity chefova koji su svoje besprijekorne metode opisali na službenim stranicama. Zato, zavrni rukave i baci se na posao!
Savršeni pečeni krumpir s kaduljom i narančama by Jamie Oliver
Jamie je kralj klasičnih recepata s modernim twistom, a ovaj recept s kaduljom i narančom dokaz je tomu. Pored njih, purica ili svinjetina više neće biti glavno jelo, jer upravo će ovaj slastan krumpir preuzeti vodeću poziciju.
Sastojci:
- 2 kg krumpira
- 2 naranče
- 1 šaka natrgane svježe kadulje
- 6 žlica gušće masti ili maslinovog ulja
- 8 režnjeva češnjaka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220ºC. Krumpir oguli i nasjeckaj na komade, otprilike veličine loptice za golf.
- Krumpir kuhaj u loncu s kipućom, slanom vodom 10 minuta, a zatim ocijedi. Kada budu u posudi za cijeđenje malo ih natresi kako bi se rubovi naborali.
- U međuvremenu, oguli trakice narančine kore uz pomoć guljača za krumpir i operi listove kadulje te ih natrgaj.
- U veliku posudu za pečenje stavi gušću mast ili maslinovo ulje. Stavi ju na pećnicu na laganu vatru. Dodaj češnjak, narančinu kosu i listove kadulje te to prži 30 sekundi.
- Dodaj krumpire i sve dobro promiješaj. Stavi u pećnicu i peci 45 minuta ili dok krumpiri ne poprime zlatnu boju. Dobar tek!
Pečeni krumpir s čilijem i receptom za kurkumu by Gordon Ramsay
Ako te zanima recept koji je nešto manje konvencionalan, probaj pečeni krumpir s čilijem i kurkumom.
Sastojci:
- 2,5 kg krumpira
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 1½ žličice mljevene kurkume
- prstohvat mljevenih čili papričica
- 4–5 žlica maslinovog ulja (ili masti od guske ili patke)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C. Krumpir oguli, nareži ga na četvrtine i stavi u veliku posudu sa slanom hladnom vodom. Pričekaj da zakipi, a zatim smanji vatru i kuhaj ga oko 8 minuta.
- Ocijedi krumpir i pospi ga kurkumom, čili papričicom te stavi malo soli i papra. Premaži ga s malo maslinovog ulja i stavi ga na paru 5 minuta.
- Ostatak maslinovog ulja stavi u posudu za pečenje i stavi u pećnicu na nekoliko minuta da se ugrije. Pažljivo dodaj krumpir i protrljaj ga u ulju. Peci 40-45 minuta, okreći krumpir nekoliko puta, dok ne postane hrskav i zlatne boje.
- Izvadi ga i stavi u zagrijanu posudu za posluživanje. Dobar tek!