Parfe torta od kestena i dunje
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu jeseni" potraži ovdje.
Sastojci:
Kesten biskvit
- 500 g kesten pirea (ja sam ga zasladila medom jer sam ga radila kod kuće)
- 6 bjelanjaka
- 2 žumanjka
- 3 žlice meda
- 3 žlice integralnoga / polubijelog brašna
- 1 žlica ruma
Biskvit od buče
- 1 muškatna tikva (napravi pire tako da kockice buče skuhaš i usitniš)
- 3 bjelanjka
- 7 žumanjka(iskoristi ostatak od prije)
- 1 žličica kurkume
- 3 žlice meda
- 3 žlice integralnog / polubijelog brašna
Parfe od dunje
- 500 ml slatkog biljnog vrhnja bez šećera
- 3 dunje
- 250 ml vode
- 1 žlica Agar-Agar alge
- 3 žlice meda
- 2 žlice agavinog sirupa
- 1 žličica vanilije burbon
Priprema:
Kesten biskvit
Istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i dodaj žumanjke. Polako dodaj med, kesten pire i na kraju rum! Ako ti se čini prerijetko dodaj i malo brašna. Namasti kalup za torte i ulij biskvit. Stavi peći na 170 stupnjeva.
Biskvit je pečen kada na čačkalici ne ostaju tragovi smjese!
Biskvit od buče
Nareži buču na kockice i skuhaj je pa napravi pire! Istuci bjelanjke u čvrsti snijeg i dodaj žumanjke. Polako dodaj pire od buče i brašno! Stavi peći na 170 stupnjeva jedno 20 min dok ne dobije blago smeđu boju po površini!
Parfe od dunje
Oguli dunje te ih nareži na manje dijelove i kuhaj ih u vodi dok ne omekša.U vodu dodaj med i agavin sirup! Nakon što dunje omekšaju, izvadi ih i stavi u blender, ali vodu od kuhanja ne bacaj! U vodu od kuhanja stavi žlicu agara i miješaj na vatri dok se ne rastopi! Tu vodu s agarom dodaj u blender s dunjama i još promiješaj dok se ne stopi! Istuci slatko vrhnje i u njega polako dodaj ohlađeni pire od dunje!
Slaganje
- Biskvit od kestena prerežeš na dva dijela
- Biskvit od buče prerežeš na dva dijela
- Slažeš prvo biskvit od kestena, kojeg premažeš tanko s parfeom od dunje (1/4)
- Na to dodaš biskvit od buče kojeg isto premažeš parfeom od dunje (2/4)
- Još jednom sve ponoviš
- Na kraju sve premažeš s ostatkom smjese.
Moja zdrava jesenska tajna
Kristina je svoju zdravu jesensku tajnu pretočila u stihove:
'U rano proljeće počela je muka, za motiku i lopatu primila se moja ruka!
Svaki mjesec marljivo ja bi svoj vrt kopala, da bi me nakon toliko dana sreća spopala!
Mrkva, cikla, grašak, kelj i još puno toga, sada čine važan dio svakog jela moga!
Iz vrta moga dolazi samo organska hrana, na njoj nema nikakve kemije ni mana!
Puno povrća i voća spremila sam i za zimu, da moje tijelo lakše podnese tu klimu!
Moje najdraže sada griju topla variva i pečenja, jer to je ono što nam treba za jesenska veselja!'