Osvježi se šarenom proljetnom salatom

Hvata te proljetni umor i stalno ti se spava? Donosimo ti video recept za šarenu proljetnu salatu od mrkve, rotkice i sezama koja će te osvježiti i dati ti potrebnu energiju tijekom proljeća. S nama kuha Makronovina učiteljica kuhanja Dunja Gulin
Vidi originalni članak

'Svo povrće u salati ću sitno nasjeckati zato što je sirova hrana inače malo teža za probavu i za žvakanje pa treba biti dobro narezana i marinirana', objašnjava Dunja.

Dunja za proljetnu salatu koristi i žutu mrkvu, a reže je na tanke ''kineske'' štapiće. 'Ako je narežem na deblje štapiće, mrkva će pustiti puno vode i biti će teža za žvakanje'.

Dunja će još dodati sirovu tikvicu i mladi luk. 'Ako ti smeta okus luka, ostavi salatu da odstoji nekoliko sati, pa će luk izgubiti na ljutini i dobiti slatkasti okus, a biti će lakši i za probavljanje'.

Kiseli okus za proljeće

Od začina za salatu Dunja preporučuje limunov sok, malo jabučnog octa i umeboshi začin. 'U proljeće treba jesti malo kiselog jer takav okus osvježava'.

Kao dodatak salati Dunja savjetuje da popržiš malo crnog i svjetlog sezama. 'Sjemenke sezama su često masne i imaju gorkasti okus pa savjetujem da ih uvijek prije konzumacije malo popržiš'.

Vrući sezam stavlja se u salatu, a na kraju se po salati posipa svježa menta.

Jesi li znala da proljetni umor možeš otjerati i jagodama...

Recept

Sastojci za šarenu proljetnu salatu su:

  • 1 veća mrkva
  • 1 veća žuta mrkva
  • 1 pušlek rotkvica
  • 2 mlada luka
  • 1 manja tikvica
  • nekoliko listića svježe mente
  • 4 žlice crnog sezama
  • 8 žlica svjetlog sezama
  • sok jednog limuna
  • jabučni ocat
  • 2 žlice umeboshi začina
  • malo soli

Mrkve i tikvice nasjeckaj na tanke štapiće, a rotkvice na tanke polumjesece.

Lišće rotkvice nasjeckaj na tanke rezance, mladi luk na trakice, kao i svježu mentu.

Pročitaj kakav doručak Dunja preporučuje za poslovne ljude...

Posjeti missZDRAVA.hr