Osvježavajući sendvič sa slanutkom na jedan sasvim poseban način

Gracia Petek za missGASTRO
U svom životu sam srela dvije vrste ljudi; one koji obožavaju slanutak i ludi su za falafelom, humusom te svim finoćama napravljenim od ovog divnog sastojka i one koji nikako ne vole ovu malu okruglicu. Ja slanutak volim, možda čak i obožavam jer je toliko svestrana namirnica.
Vidi originalni članak

Od slatkog do slanog, od kremastog hummusa do slasnog variva; slanutak postaje prava zvijezda svakog jela. A tek dobro začinjen i pečen u pećnici kao hrskava grickalica mojem oduševljenju nema kraja. Kad otvorim teglicu slanutka iskoristim sve, osim same teglice naravno. Vodu od slanutka nemoj nikad bacati. Od vode u kojoj je slanutak se mogu izraditi najfinije veganske slastice. Jer ova čarobna vodica obrađena mikserom i uz dodatak octa postaje bijeli snijeg bez bjelanjaka; od kojeg možeš izraditi najpjenastiji mousse od čokolade ili pak planetarno popularne macaronse.

Slanutak je porijeklom iz Perzije, no danas se uzgaja diljem svijeta; od Meksika pa sve do Indije. Slanutak je prava energetska bomba. Ne sadrži gluten i posebno je pogodan za dijabetičare. Izvrstan je izvor nutrijenata. Sadrži mnogo proteina, vlakna te obiluje vitaminima i mineralima. Svakako je namirnica koja je zaslužila mjesto na tvom jelovniku.

Jetra voli celer Salata za čišćenje jetre, izvrsna za lagani ručak ili večeru

Donosim ti recept za brzi fini sendvič koji obiluje proteinima i svježinom, neki kažu da je ovako spremljen slanutak sličan tuna salati. Osobno ovaj slanutak ne bi nazvala tuna salatom, ali probaj možda te podsjeti na taj okus. Ova osvježavajuća salata od slanutka obiluje proteinima i idealna je za sve one koji izbjegavaju namirnice životinjskog podrijetla.

Sastojci:

  • 1 staklenka slanutka
  • 4 velika kisela krastavca
  • 1 stapka celera
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog svježeg kopra
  • 1 češanj češnjaka
  • Sok limuna po okusu
  • 1 žlica tamarija
  • Sol, papar po želji
  • 4-5 žlica veganske majoneze (* recept za domaću brzu majonezu u nastavku)

Postupak:

  • Procijedi slanutak i ubaci ga u multipraktik.
  • Pulsiraj nekoliko puta, dok ne dobiješ male komadiće, ne predugo jer ne želiš humus.
  • Nasjeckaj krastavce na male kockice.
  • Nasjeckaj celer na kockice.
  • Nasjeckaj češnjak i kopar na sitno.
  • Pomiješaj nasjeckano povrće sa slanutkom, majonezom i dodaj začine.

Sve dobro pomiješaj i posluži sa salatom, na prepečenom kruhu ili kao burger.

Domaća veganska majoneza:

Sastojci:

  • 110 grama odnosno ½ šalice suncokretovog ulja (nerafinirano)
  • 60 ml nezaslađenog sojinog mlijeka
  • 1 mala žlica soka od limuna ( jabučnog octa)
  • 1 mala žlica senfa
  • Sol po želji

Postupak:

  • Bilo bi dobro kad bi ti ulje i mlijeko bili iste temperature. Ali meni je uvijek uspjela izrada i kad je mlijeko bilo malo hladnije od ulja.
  • Ubaci sve sastojke u visoku posudu koju koristiš za štapni mikser.
  • Štapnim mikserom pulsiraj dok ne dobiješ kremastu majonezu, tj. dok se sva ulja ne povežu s mlijekom.
  • Probaj i dodaj začine po želji.
  • Ako je majoneza prerijetka dodaj još ulja, ako je pregusta dodaj još vode.
Posjeti missZDRAVA.hr