Orada s ljetnim povrćem
Ukusna orada s povrćem Marinelin je izbor za vruće dane, kada je najbolje ono jelo koje se priprema brzo i jednostavno. Ovo bojama šareno jelo iznenadit će te eksplozijom nježnih ljetnih okusa! Kako pripremiti oradu u krupnoj soli s povrćem, pročitaj u nastavku
Preko tjedna na žalost nemam uvijek vremena otići do tržnice. Srećom, povremeno i u velikim marketima naiđem na pokoji dobar komad ribe.
Prije nekoliko dana zapele su mi za oko orade iz uzgoja veličine 500-600 grama, (cijena oko 60-70 kn kila). Naravno, nisu kao one divlje, ali za brzi ručak preko tjedna itekako su dobro poslužile.
A ljeto ne bi bilo ljeto bez prekrasnih boja raznih paprika i tikvica pa sam se eto i ja poigrala s njihovim bojama i okusima.
Isprobaj recept za oradu u krupnoj soli s ljetnim povrćem!
Sastojci za 4 osobe
- 2 orade (od 500 do 600 gr svaka)
- 1 žuta tikvica
- 1 zelena tikvica
- 1 žuta paprika
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 2 vezice svježeg bosiljka
- 1 vezica svježeg timijana
- 1 vezica svježeg estragona
- 1 limun
- maslinovo ulje
- krupna sol
- sitna sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti oradu u krupnoj soli s ljetnim povrćem.
Priprema s guštom- Očisti oradu. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Povrće operi. Nasjeckaj tikvice i papriku na komadiće veličine 6,7 mm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži zasebno žute, a zatim zelene tikvice oko pet minuta. Dodaj im malo soli. Ostavi sa strane.
- Na maslinovom ulju zatim poprži komadiće paprike oko osam minuta. Dodaj im malo soli. Ostavi sa strane.
- Posoli sitnom soli utrobu orade. Limun nareži na ploške i uguraj ga u utrobu zajedno s nekoliko listova timijana, bosiljka i estragona.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje. Na njega dodaj na dno tri do četiri jušne žlice soli i začinske trave. Rasporedi ih tako da kad staviš oradu bude ravnomjerno. Zatim položi orade i po njima stavi jednaku količinu krupne soli i timijana, bosiljka i estragona. Pažljivo zarolaj papir za pečenje oko orade (nemoj upotrebljavat foliju za zamjenu jer će riba biti preslana). Cilj je da riba bude pečena, a ne kuhana u soli, a da opet zadrži svoje sokove i ne presuši se.
- Stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata.
- Kad je riba gotova prvo je polako odvoji od soli služeći se nožićem. Zatim odvoji pažljivo filete i očisti ih od kostiju te ih okreni na tanjur tako da je koža prema gore. Pažljivo skinu kožu tako da kreneš od repa. Ovo bi trebalo biti vrlo jednostavno. Koža se skine u jednom potezu samo pazi da se ne opečeš.
- Pomiješaj žute i zelene tikvice s paprikama, sve dobro promiješaj i posluži na tanjur.
- Očišćene filete serviraj do povrća.
- Jednostavno, ali bojama razigrano jelo iznenadit će te eksplozijom nježnih ljetnih okusa. Uz ovo jelo dobro će doći čaša vina Sauvignon blanc.
- Očisti oradu. Ostavi da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Povrće operi. Nasjeckaj tikvice i papriku na komadiće veličine 6,7 mm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja poprži zasebno žute, a zatim zelene tikvice oko pet minuta. Dodaj im malo soli. Ostavi sa strane.
- Na maslinovom ulju zatim poprži komadiće paprike oko osam minuta. Dodaj im malo soli. Ostavi sa strane.
- Posoli sitnom soli utrobu orade. Limun nareži na ploške i uguraj ga u utrobu zajedno s nekoliko listova timijana, bosiljka i estragona.
- Na lim za pečenje stavi papir za pečenje. Na njega dodaj na dno tri do četiri jušne žlice soli i začinske trave. Rasporedi ih tako da kad staviš oradu bude ravnomjerno. Zatim položi orade i po njima stavi jednaku količinu krupne soli i timijana, bosiljka i estragona. Pažljivo zarolaj papir za pečenje oko orade (nemoj upotrebljavat foliju za zamjenu jer će riba biti preslana). Cilj je da riba bude pečena, a ne kuhana u soli, a da opet zadrži svoje sokove i ne presuši se.
- Stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata.
- Kad je riba gotova prvo je polako odvoji od soli služeći se nožićem. Zatim odvoji pažljivo filete i očisti ih od kostiju te ih okreni na tanjur tako da je koža prema gore. Pažljivo skinu kožu tako da kreneš od repa. Ovo bi trebalo biti vrlo jednostavno. Koža se skine u jednom potezu samo pazi da se ne opečeš.
- Pomiješaj žute i zelene tikvice s paprikama, sve dobro promiješaj i posluži na tanjur.
- Očišćene filete serviraj do povrća.
- Jednostavno, ali bojama razigrano jelo iznenadit će te eksplozijom nježnih ljetnih okusa. Uz ovo jelo dobro će doći čaša vina Sauvignon blanc.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela