Omiljeno ljetno povrće: predobri recepti s tikvicama
Iskoristi sezonu tikvica
Tikvice su izvrsno predjelo u kombinaciji sa skutom, feta sirom, kozjim sirom, škripavcem, parmezanom ili mozzarellom. U toj kombinaciji možete ih poslužiti tanko rezane i sirove ili deblje rezane i ispečene na grill-tavi ili roštilju. Dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja u toj je kombinaciji nezaobilazan, kao i svježe mediteransko začinsko bilje poput bosiljka, mente, korijandara ili origana.
U kombinaciji s cherry rajčicama kratko rastopljenim u pećnici, malo pesto genovesea i mozarellom di buffala ili burratom, uz svježe začinsko bilje i maslinovo ulje, kratko pečene tikvice dobit će sasvim novu dimenziju. Za još potpuniji obrok dodajte i pršut te svježe kruščiće i oduševljenje neće izostati. Kockice tikvica odlično će pristajati i na bruschettama svih vrsta zbog blagog okusa i sočnosti koju pružaju.
Lažni špageti od tikvica
Ljeto je jedinstveno doba godine kada možete uživati u mladim mini-tikvicama kojima nije potrebno guliti koru, a dovoljno ih je skuhati u vodi ili na pari te pomiješati s kuhanim krumpirom i maslinovim uljem. U toj izvedbi pristajat će uz poširana jaja te ribu ili meso peradi s roštilja.
Iako se cvjetovi tikvica dugi niz godina nisu koristili, sve je više tržnica na kojima se mogu pronaći tijekom posljednjih godina. Cvjetovi tikvica najbolji su pohani, a mogu se pripremiti i kaotempura, koristeći rižino brašno i ledenu vodu. Investirate li skromna novčana sredstva u „šiljilo za povrće“ možete od tikvica napraviti lažne špagete koji brzo poprženi u woku na maslinovom ulju s malo protisnutog češnjaka čine pravi brzi ljetni obrok.
Tako pripremljene"lažne špagete" možete obogatiti i drugim vrstama povrća izrezanim na dugačke tanke trake, a začinite ih sjemenkama sezama i sojinim umakom i poslužite uz prepečenu palentu, bulgur ili kuskus – ideale ljetne priloge koji ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.
Još savjeta za jela s tikvicama, možeš potražiti na portalu Gastro.hr.