Na radionici smo otkrili kako napraviti zdrave, a ukusne kolače!
Tri trika Ive Pehar za pripremu zdravih slastica
"Zdrave vrste brašna mogu se koristiti na različite načine. Mogu se raditi potpuno bezglutenski kolači ili ih se može kombinirati s glutenskim vrstama brašna. Ako želiš napraviti bezglutenski kolač, onda koristi kukuruzno, zobeno i heljdino brašno u kombinaciji s chia sjemenkama jer kad se one pomiješaju s vodom stvaraju sluz i povezuju masu, a što bi inače napravio gluten. Isti učinak se može postići i upotrebom psylium ljuskica jer daju homogenost smjesi pa se kolač neće raspasti", rekla je Iva Pehar i objasnila je li moguće napraviti kolač bez bijelog šećera, a da bude sladak i ukusan: "Naravno da je moguće napraviti takav kolač upotrebom zdravih zaslađivača kao što su kokosov, rižin ili smeđi šećer. Ima puno zaslađivača koji su zdravi za naš organizam u što su se uvjerili i sudionici ove radionice jer smo za pripremu kolača koristili zdrave Encianove zamjene za šećer (u receptu se može vidjeti koje)."
Iva Pehar objasnila je i što se sve smatra supernamirnicama i kako se mogu integrirati u kolače: "Na radionici smo koristili bezglutenske vrste brašna, prirodne zaslađivače, orašaste plodove. Ta hrana je u svakodnevnoj prehrani dosta zapostavljena, a zdrava je i ukusna te su upravo to tzv. supernamirnice."
Kako je bilo polaznicima radionice "Može li slatko biti zdravo?"
"Moram priznati od kako sam u prehrambenoj industriji manje radim klasične kolače, a sve više usvajam znanja o zdravoj prehrani. U pripremi kolača uopće ne koristim bijeli šećer, najčešće koristim smeđi šećer, med i javorov sirup. Zanimljivi su mi neki trikovi koje sam danas naučila na radionici poput stavljanja maslinovog ulja u čokoladni preljev kako bi kolač dobio sjaj i svakako ću ih iskoristiti prilikom pripreme blagdanskih slastica", objasnila je Josipa Bračanov iz Cookhub.hr - prve hrvatske coworking kuhinje, a mi joj se zahvaljujemo na pomoći u organizaciji.
"Općenito se trudim koristiti što manje šećera tako da u kolače uvijek stavljam zdrave zamjene za šećer. Najviše koristim kokosov šećer i med, brašna s glutenom uopće ne koristim, umjesto njih koristim heljdu, rižino i kokosovo brašno i u kolačima i u slanim jelima. Svidjelo mi se na radionici. Neke stvari sam znala, a neke sam naučila. Probat ću oba recepta jer su ukusna ,a priprema je brza. Svakako ću napravit čokoladni kolač jer ima vrlo malo šećera, a umak od čokolade mu daje stvarno poseban okus", rekla je Iva Mateković.
"Ne pravim često kolače, a i ako ih radim onda šećer zamjenjujem medom ili smeđim šećerom. Dosta sam naučio na ovoj radionici i svakako ću u svojoj kuhinji primjeniti Ivine savjete", rekao je dobitnik radionice Vedran Bošković.
Recepti koje su sudionici isprobali na radionici
Keksi od kokosa
- 3 jaja
- 100 g kokosova šećera
- kora od 1 limuna
- kora od 1 naranče
- 3 žlice Muscovado nerafiniranog smeđeg šećera
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 100 g lješnjaka
- 150 g kokosova brašna
- 100 g brusnica
- 200 ml ruma
- 100 g šljiva
- 100 g bijele čokolade
- 160 g glatkog brašna
- 90 g prosenog brašna
Priprema: Pjenasto izmiksaj žumanjke sa šećerom. U tu smjesu dodaj sjeckane orašaste plodove, sjeckanu bijelu čokoladu, brusnice koje su se prethodno natapale u rumu oko 30 min i sjeckane šljive. Sve dobro promiješaj i dodaj tučeni bjelanjak i na kraju prosijano glatko i proseno brašno. Smjesu rasporedi na pleh za pečenje i peci u pećnici na 180 °C oko 15 minuta.
Čokoladni keksi
- 60 ml kokosova ulja
- 80 ml napitka od badema
- 3 žlice rižinog sirupa
- 110 g mljevenih badema
- 90 g heljdinog brašna
- 1 žlica kakaa
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- prstohvat soli
Preljev za kekse:
- 120 g vrhnja za šlag - bez šećera
- 2 žlice maslaca
- prstohvat soli
- 112 g crne čokolade
Priprema: Sve sastojke za tijesto povezati i oblikovat u željenu formu. Peći u pećnici na 175° C od 10 do 12 minuta. Vrhnje i maslac zagrijati, zatim preliti preko čokolade. Sve skupa promiješati da se sve poveže. Kada dosegne sobnu temperaturu prebacite posudu s preljevom u hladnjak do dekoriranja keksića.
Na kraju radionice svi sudionici dobili su na dar vrećicu s Encianovom superhranom.