Nevena se natječe za kuharicu jeseni
Avanturistički pristup kuhanju
"Kuhanje je poput neograničenog putovanja, uvijek otkrijete nešto novo", kaže 24-godišnja Riječanka Nevena Buljan, studentica francuskog i ruskog jezika i književnosti na filozofskom fakultetu.
Autorica recepta za sočnu tortu od bundeve, koji je u akciji "Kuhaj u ritmu jeseni" izabran za recept tjedna, u slobodno vrijeme puno kuha i jela predstavlja na svom blogu Ebba’s cuisine, voli pješačiti i provoditi vrijeme u prirodi, a uz to pjeva i u jednom riječkom bendu.
"Počela sam ozbiljnije kuhati kad sam završila srednju školu. Najprije je to bilo eksperimentiranje, isprobavanje raznih recepata koji spadaju u internacionalnu kuhinju, zatim makrobiotiku, orijentalnu kuhinju...
Danas sve te kuhinje međusobno kombiniram tako da su na kraju sva moja jela na neki način eklektična. Najljepša stvar kod kuhanja jest da možeš beskonačno improvizirati, upotrijebiti maksimalno svoju maštu i od hrane napraviti zaista prava umjetnička djela jer svaka namirnica donosi novu inspiraciju. Kuhanje je za mene opuštanje. Uz to prekrasno je kad svojim jelima mogu obradovati svoju obitelj i prijatelje", priča Nevena o svom odnosu prema hrani i kuhanju.
'Otkrivam molekularnu gastronomiju'
Također kaže da puno čita o utjecaju hrane na čovjeka, općenito o nutricionizmu, zatim i o molekularnoj gastonomiji popularnoj u zadnje vrijeme. Prati sve novitete u svijetu gastronomije. Posebno joj je zanimljivo proučavati okuse i kako okus jedne namirnice može djelovati na okus druge namirnice.
U jesen Nevena najčešće kuha maneštre od povrća i mahunarki, razna slatka i slana jela od bundeve, pite od sezonskog voća, džemove, tipična primorska jela poput brodeta, pašte i fažola, maneštre od ječma i raznih rižota.
Ključ zdrave prehrane
Otkrila nam je i svoje trikove zdrave prehrane:
"U zadnje vrijeme kuham isključivo sa sezonskim namirnicama. Svako godišnje doba je posebno na svoj način i nosi svoje čari, a to se pogotovo odnosi na hranu. Šparoge u proljeće, šumske borovnice po ljeti, gljive u jesen, a zima - zima je rezervirana za zimnicu i tada možemo uživati u svemu onome što smo uspjeli pripremiti tijekom godine, to je jedan svojevrsni godišnji rezime."
Nevena kaže da jako voli povrće i nastoji kuhati jela s puno sezonskog povrća. Najdraže namirnice su joj one koje može sama pronaći i ubrati u prirodi kao što su gljive, začinsko bilje, proljetne šparoge, kopriva, ljetne borovnice... Takve namirnice joj, objašnjava, daju najveću inspiraciju u kuhanju.
"U moje najdraže namirnice spadaju povrće, mahunarke, šumske gljive i tamna čokolada koja je često sastavni dio slastica koje pripremam", dodala je naša nova kuharica tjedna.
I ti joj se možeš pridružiti, ako se uključiš u naš natječaj Kuhaj u ritmu jeseni"!