Neodoljiva krema od lješnjaka koja ne sadrži štetne sastojke

Lješnjak je bogat izvor vitamina E, folata, kalija, magnezija, mangana, fosfora te željeza. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi obrani organizma od prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva izazivajući upalu.
Vidi originalni članak

Uz to, lješnjaci se također ističu sadržajem prehrambenih vlakna te na 100 grama osiguravaju čak 9.7 grama za probavni sustav važnih tvari. Sljedeći recept i fotografija preuzeti su iz nove knjige Mihaele Devescovi, pod naslovom Slatke strasti.

Sastojci

  • ½ šalice maslaca od lješnjaka
  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 1 žličica vanilije
  • 2 ‒ 4 žlice sirupa od agave
  • malo mlijeka od lješnjaka ili po potrebi
  • ½ šalice mljevenog lješnjaka i oko 20 cijelih lješnjaka

Čokoladni preljev

  • ½ šalice rastopljena kakaova maslaca
  • ½ šalice indijskih oraščića
  • 3 žlice kokosova šećera (prethodno smljeven u prah u mlincu za kavu ili u suhoj posudi blendera)

Priprema

Miksaj sve sastojke zajedno, stavite u jednu posudu te ostavi u hladnjaku oko 30 minuta da se smjesa stvrdne. Oblikuj u kuglice i u svaku u sredinu stavi jedan cijeli lješnjak. Uvaljaj u grubo mljeveni lješnjak te umoči svaku kuglicu u čokoladu. Za čokoladni preljev sve sastojke pomiješaj u zdjelici ili blenderu. Ostavi u hladnjaku oko 20 minuta.

Posjeti missZDRAVA.hr