Neki to vole ljuće - pikantna juha s heljdom i kukuruzom
Od pileće ili riblje do povrtne, juha je uvijek ukusan i zdrav izbor u svako dobar dana. Svečani ručak je nezamisliv bez ovog jela, a prehladu ili gripu ne bismo preživjeli bez domaće juhe po maminom receptu. Evo prijedloga za jednu zdravu i pikantnu juhu za one koji vole hranu jačeg okusa.
Za pripremu pikantne juhe s heljdom i kukuruzom trebat ćeš:
- žlicu maslinova ulja
- 1 luk
- 1 crvenu slatku papriku
- mljevenu papriku
- 3 češnja češnjaka
- 50 g heljde
- 4 dcl povrtnog temeljca
- 480 g graha
- 2 mrkve
- manju konzervu kukuruza šećerca
- lovorov list
- šaku korijandra
- 2 žlice soka od limete
- 4 dcl vode
- sol i papar.
Zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Pirjaj sitno nasjeckani luk i papriku 5 minuta pa dodaj protisnuti češnjak i heljdu pa sve zajedno pirjaj 3 minute.
Umiješaj povrtni temeljac, grah, kukuruz, lovorov list, mljevenu papriku i vodu. Posoli i popapri pa poklopi posudu i kuhaj sve na srednjoj vatri dok ne zakipi.
Smanji vatru i kuhaj još 20 minuta dok heljda ne omekša. Na kraju umiješaj nascjeckani korijander i sok od limete.
Salata od amaranda, heljde i feta sira