Najzdravije svjetske kuhinje
Želiš za ručak nešto s izraženim okusom, a da je usput i zdravo? Možda ćeš naručiti meksičku fajitu s piletinom za van, ili uroniti u zelenilo kojim obiluje japanska kuhinja. A možda ćeš se zabuniti i naručiti zapadnjačku verziju egzotične kuhinje, što znači veliki hamburger, prženi krumpir i mrvicu meksičkog umaka, koji tobože opravdava varljivi naziv jela.
Ako ti je do etničkih kuhinja, pođi u originalne restorane umjesto da se daš navući na uobičajenu brzu hranu, neznatno zamaskiranu u egzotiku.
Mediteranci su zakon
Grčka je kuhinja, kao i ostale mediteranske, omiljena među liječnicima i stručnjacima za prehranu. Sastoji se većinom od cijenjenih namirnica kao što su maslinovo ulje, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, lisnato povrće, legumi, svježe voće i integralne žitarice.
Pored sile zdravih sastojaka, Grcima ostaje prostora samo za male porcije mesa. Poseban adut grčke kuhinje je češnjak, koji uništava štetne bakterije i snižava krvni tlak.
Među onima koji se hrane mediteranskom prehranom stopa smrtnostiod srčanih bolesti i raka je za 25 posto niža, tvrde istraživači s glasovitog Harvardskog sveučilišta. Pored toga, ljubitelji ove kuhinje manje se debljaju i brže se zasite čak i od onih koji jedu niskomasnu hranu. Čuvaj se, međutim, pite od špinata, jer je Grci prave s puno maslaca pa je kalorična kao, primjerice, burek sa sirom.
Talijanska je hrana podjednako zdrava koliko i grčka, ali sadrži više rajčice, origana, peršina i bosiljka. Rajčica je krasna namirnica zbog likopena, koji štiti od raka dojke. Najbolji je izvor likopena kuhana rajčica, primjerice umak od rajčice, koji u 100 dl sadrži 20 mg ovog spasonosnog sastojka. Pored toga, bilje s kojim barataju talijanski kuhari bogato je vitaminima A i C, dok maslinovo ulje snižava kolesterol, sagorijeva masnoće i štiti srce.
Ljubitelji talijanske kuhinje moraju biti oprezni u pogledu sira, jer je on čest sastojak koji jelima daje neodoljiv okus. Talijanski kuhari, doduše, ne pretjeruju sa sirom, obično samo posipajući hranu s ribanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom. U Hrvatskoj i anglosaksonskim zemljama nakrcaju pizzu i lazanje neumjerenim količinama topljenog sira.
Topljeni sir – griješni užitak
I španjolska kuhinja ima mnogo dobrih strana koje dijeli sa svojim mediteranskim rođacima. Španjolci neumorno tamane morske plodove, povrće, rižu i maslinovo ulje, što nutricionisti bezrezervno hvale zbog nevelikog kalorijskog tereta i učinka na zdravlje.
Kušaš li gazpacho, vjerojatno ćeš ga htjeti jesti svakodnevno, jer je to najukusnija zamisliva kombinacija juhe od rajčica, raznog povrća, kukuruza i komadića dvopeka. Uz divan okus, gazpacho ima adute u vidu likopena i antioksidansa, koji djeluju protukarcinogeno.
Paella je razvučeno tijesto ukrašeno morskim plodovima, rižom i povrćem – upravo fenomenalna alternativa pizzi.
Ne želiš li se udebljati ili opteretiti želudac, izbjegavaj jela sa svinjskim mesom, koja su najslabija točka španjolske prehrane.
Meksička kuhinja je sočna, ljuta i slana, no uz zdrava nudi i preobilna, zastrašujuće kalorična jela. Umak od topljenog sira neodoljiv je, ali i ubojit za liniju. No, Meksikanci služe i umjereno kalorične objede od graha, kukuruza, paprike i rajčice, od kojih ćeš se osjećati predivno sitom, bez rizika od debljanja.
Grah, kukuruz i tortilje od integralne pšenice sadrže preporučljive složene ugljikohidrate koji se sporo probavljaju, ravnomjerno opskrbljuju organizam energijom i dopušteni su kao hrana dijabetičarima. Umaci na bazi rajčice i čuveni gazpacho sadrže likopen, poznat po svojim protukarcinogenim svojstvima.
A topljeni sir? Konzumiraj ga s mjerom, tako da u njega umačeš poneki čips, umjesto da njime prelijevaš glavno jelo.
Tajna japanskih stogodišnjaka
Japanska je kuhinja među najzdravijima na svijetu, no nije sve u izboru jela, već i u stilu hranjenja i veličini obroka. Japanski je moto: "Jedi dok ne budeš 80 posto sit, a onda stani". Ovog se pravila nije lako držati ako je pred tobom ukusna hrana, ali daje izvrsne rezultate: u Japanu je stopa raka dojke i debelog crijeva mnogo niža nego u Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi.
Najbolje se drže stanovnici otoka Okinawa, od kojih mnogi dosegnu i sto godina. Stručnjaci kažu - zahvaljujući izrazito zdravoj hrani. Jedu voće, povrće i ribu, a hranu pripremaju laganim pirjanjem ili brzim prženjem.
U ostatku Japana, glavne su namirnice morski plodovi, alge, gljive shiitake i jela od neprerađene soje. Jedno od rijetkih japanskih jela koja je dobro zaobići je bijela riža, koja se prebrzo probavlja pa izaziva velike oscilacije u nivoima šećera u krvi. Umjesto bijele, naručite smeđu rižu.
Antikancerogena juha s Tajlanda
U Tajlandu je stopa oboljenja od raka probavnog trakta i još nekih oblika raka niža no drugdje, što je potaklo stručnjake da otkriju krije li se uzrok možda u hrani. Otkrili su ga u juhi Tom Jung Gung, koja se pravi od račića, đumbira, korijandera i još nekih posebnih tajlandskih začina.
Sastojci te juhe imaju dvostruko jača protukancerogena svojstva od
drugih jakih antioksidansa, otkrili su znanstvenici s tajlandskih i
japanskih sveučilišta. Ako si motivirana za održavanje ili gubitak
težine, kloni se juha s kokosovim mlijekom, jer ono sadrži mnogo zasićenih masti i donosi previše kalorija.
Indijci, kraljevi začina
Indijska kuhinja je slavna po snažnim začinima, od kojih su najčuveniji đumbir, feferoni, limunska trava, cimet, korijander, kumin, kurkuma i drugi sastojci. Ovi začini dodaju se curryju, umaku za koji stručnjaci smatraju da pomaže očuvanju moždanog zdravlja i štiti od Alzheimerove bolesti.
Kurkuma, glavni sastojak u curryju, ima protuupalna i zacjeljujuća svojstva, koja proučavaju na američkim sveučilištima. Naziv curry dolazi od tamilske riječi khari, koja znači upravo – umak.
Leća je još jedna zvijezda među indijskim namirnicama, mahunarka s puno magnezija i folne kiseline, koje također jačaju središnji živčani sustav i podižu raspoloženje. Leća se često miješa s indijskim začinima, od čega se dobiva dal, poznati indijski prilog uz glavno jelo. Ljubitelji zdrave hrane držat će se podalje od pržene indijske hrane te curryja u koji je stavljeno puno maslaca i vrhnja.