Najbolji recept proljeća 2013. je...

Tijekom akcije "Kuhaj u ritmu proljeća 2013." predstavili smo deset recepata tjedna. Redakcija Zdrave Krave u uži izbor uvrstila je tri recepta. Među tri kuharice pobjednicu je izabrao stručni žiri i uredništvo Zdrave Krave. Najboljim je proglašen recept za namaz od patlidžana i vlasca. Pogledaj kako su recepte ocijenili članovi žirija!
Vidi originalni članak

Tri recepta koja su ušla u uži krug i natjecala se za titulu najboljeg recepta zime su: namaz od patlidžana i vlasca, kuharice Vinke Duvnjak; bezglutenski muffini s tikvicama i sojinim jogurtom, kuharice Alise Bektaš; desert od integralnih keksa s limunovom kremom, kuharice Tamare Gužvinec. Zbrajanjem bodova stručnog žirija Zdrave Krave, pobijedio je namaz od patlidžana i vlasca, kuharice Vinke Duvnjak.

Kuharica proljeća 2013. osvojila je vrijednu nagradu iz KitchenAid linije. Članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Marina Vojković, direktorica restorana Bon Appetit dala je:

  • 1 bod za lagani desert od limuna s jogurtom: Naziv deserta je jako privlačan, ali nije adekvatan budući da se kombinacija jaja i maslaca koristi u recepturama za teške kreme. Dio namirnica u recepturi ipak u konačnici popravlja opći dojam osobito limun koji donosi dašak svježine kao izazov za kušanje Tamarinog recepta u danima dugog, toplog ljeta.
  • 2 boda za bezglutenske muffine s tikvicama: Moram priznati da je kombinacija namirnica odlična. Recept mi se svidio na prvi pogled, ali kako uvijek volim i pripremiti jelo, kada sam kušala moram priznati da me poprilično iznenadio preintenzivan okus kukuruza.
  • 3 boda za namaz od patlidžana i vlasca: Izbor namirnica je doista odličan, a posebno mi se svidjelo što su se tu našli nasjeckani bademi i vlasac. Kada sam pripremila taj recept oduševio me izbalansiran odnos namirnica koji daje jedan fini kremasti okus patlidžana. Stoga sve pohvale Vinki!

Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma iz Vitaminoteke dala je:

  • 1 bod za lagani desert od limuna s jogurtom: Cijela kompozicija je zanimljiva i uistinu osvježavajuća, no previše je usmjerena u kiselom smjeru. Integralni keksi daju ponešto slatkoće, a cijeli desert bi na višu razinu mogao dići dodatak meda ili javorovog sirupa. 
  • 2 boda za bezglutenske muffine s tikvicama: Sviđa mi se ideja ovako nutritivno vrijednog i jednostavnog muffina, no teško je odrediti koji bi okus ovdje mogao biti prepoznatljiv. Mislim da je odličan izbor za ljubitelje neutralnih okusa. 
  • 3 boda za namaz od patlidžana i vlasca: Prirodna kremoznost patlidžana odlično se pretače na popečeni kruh, a vlasac i češnjak daju pikantnost. Sastojci se općenito dobro uravnotežuju, a osobito mi se dopao dodatak badema koji cijelom namazu daje posebnu aromu i orašastu gorčinu.

Zdrava Krava dala je:

  • 1 bod za bezglutenske muffine s tikvicama: Alisin recept je jednostavan, ne sadrži puno namirnica pa ga je dobro imati, ako trebaš spremiti brz, ukusan i zdrav snack. Osim toga dobar je za one koji umjesto slatkih više vole slane zalogaje.
  • 2 boda za lagani desert od limuna s jogurtom: Sastojci za Tamarin recept upućuju da je riječ o osvježavajućem desertu idealnom za toplije vrijeme. Integralni keks je dobar izbor, a da bi recept bio još zdraviji umjesto običnog maslaca, možeš koristiti njegovu zdraviju alternativnu dostupnu u trgovinama zdrave hrane. Budući da u ovaj recept ide naribana korica limuna, treba paziti da limun bude nešprican i iz ekološkog uzgoja. Pohvala Tamari i za fotografiju.
  • 3 boda za namaz od patlidžana i vlasca: Vinkin namaz od patlidžana je ukusan i zdrav izbor za doručak, večeru ili međuobrok, a bademi mu daju poseban okus. Pohvale Vinki i za fotografiju jela i naravno čestitke na pobjedi.

Uskoro očekuj pozivni natječaj za ''Kuhaj u ritmu ljeta 2013''!

Posjeti missZDRAVA.hr