Najbolji ljetni načini pripreme jela

Obiljem mladog povrća osvježit ćeš organizam ljeti, a znak da si na dobrom putu je tanjur pun povrća blistavih boja, svježine i hrskavosti. Kako to postići, odgovorila je učiteljica kuhanja iz Makronove, Ana Janjatović Zorica i predložila načine pripreme koji ti neće oduzeti puno vremena, a sačuvat će glavninu hranjivih sastojaka povrća i donijeti osvježavajuće okuse ljeta
Vidi originalni članak

Iz tradicionalne kineske medicine znamo kako je organizam najbolje podržati sezonskim praćenjem mijena u prirodi i darova koje nam svaka sezona donosi, pa tako u toplijim godišnjim dobima prednost dajemo laganijim namirnicama, smanjivanjem slanih začina i kraćim kuhanjem. Kako bi sačuvala izvorno svježe i blistave boje mladog povrća, češće biraj pripremu kratkim parenjem, brzim pirjanjem na malo ulja ili kratkim kuhanjem. Iskoristi maksimum iz prekrasnog mladog povrća: dajem ti tri jednostavna prijedloga.

Parenje povrća

Za parenje ti predlažem rostfraj parionik koji povoljno možeš nabaviti u bio&bio trgovinama. Praktičan je i pristaje različitim veličinama posuda, jer se rastvara, poput metalnog cvijeta. U zdjelu ulij 1 centimetar vode, stavi u nju parionik u koji složi tanko narezano povrće po želji, poklopi i stavi na vatru. Kad voda zaključa, smanji vatru i kuhaj nekoliko minuta, ovisno o vrsti povrća. Odmah izvadi iz parionika i posluži. Na ovaj način možeš pripremati sve vrste povrća i kreirati njihove maštovite kombinacije. Pareno povrće možeš jesti takvo kakvo je ili uz dodatak nekog laganog preljeva ili umaka.

Brzo pirjanje

Na malo zagrijanog tamnog ili svijetlog sezamovog ili pak maslinovog ulja možeš na brzinu ispirjati mladu mrkvicu i korabu narezane na štapiće. Uz stalno miješanje drvenim štapićima ili kuhačom, najprije na ulje stavi štapiće mrkve, pirjaj minutu - dvije, pa dodaj korabu. Nakon nekoliko minuta pirjanja dodaj lišće mrkve i korabe te sjemenke sezama. Po želji začini s malo sojinog umaka ili dodaj još malo soli. Ovakvoj se kombinaciji povrća može dodati prethodno skuhana mahunarka, sejtan ili tofu. Uz žitarice ili tjesteninu, brzo ćeš dobiti gotov obrok.

Kuhano osvježenje

Osvježenje iz kratko kuhanog povrća nije ništa kompliciranije: u malo kipuće vode ubaci sjeckano povrće i malo soli te kuhaj nekoliko minuta, tako da povrće bude hrskavo i intenzivne boje. Izvadi šupljom žlicom i odmah pojedi – tako ćeš iskoristiti maksimum nutrijenata. Preljevi i umaci mogu mu biti zgodan dodatak.

Pročitaj što tvoju kupnju namirnica može učiniti sigurnijom.

Posjeti missZDRAVA.hr