Mousse od japanske jabuke

Ako do sada nisi koristila japansku jabuku ili kaki u kuhinji, mousse od ovog voća idealna je prilika da upoznaš nove gastro užitke. Kaki je često voće u primorskim vrtovima, a možeš ga iskoristiti za pripremu zimskih slastica, kakav je i ovaj recept, ali i kombinirati u slanim jelima
Vidi originalni članak

Lagana slastica za hladne dane

S obzirom na kronični nedostatak vremena ovih dana ne stignem pripremati deserte. No, nakon ručka se ipak zaželimo nečeg slatkog, a laganog pa tada nastupaju ovakve slastice. Sve je gotovo za 15 minuta.

Japanska jabuka, kaki ili pomikaki je vrlo zapostavljeno voće u nas, a kao i smokve raste u gotovo svakom primorskom vrtu. Ljudi ne znaju što bi s njime osim što im služi za ukras - sirovog ga ili vole ili uopće ne vole jesti.

Od kakija se može pripremiti jako puno slatkih zimskih recepata - torte, sladoledi, kolači, a ukusan je i u kombinaciji sa slanim jelima. Često pripremam i sladoled od kakija.

Mousse od kakija je nešto jednostavnija verzija deserta sa kakijem i mandarinama, ali jednako ukusna i zanimljiva. Čak i ako nikada nisi probala ovo voće, nakon deserta ćeš ga sigurno zavoljeti.

Isprobaj recept za mousse s pomikakijem i mandarinama!

Sastojci za 4 osobe

Za aspik (žele) od naranči:

  • 6 zrelih kakija
  • 6 mandarina
  • 120 g smeđeg šećera (ili 80 ml javorovog sirupa)
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • listići od 10 nasjeckanih badema

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti mousse s pomikakijem i mandarinama!

Priprema s guštom

  1. Zrele kakije oguli, odvoji od koštica i nareži na komadiće.
  2. Dodaj smeđi šećer i sok od dvije mandarine i kuhaj na laganoj vatri oko 10 minuta (ili duže ako kakiji nisu potpuno zreli) dok se ne počnu pretvarati u homogenu masu.
  3. Kad se smjesa kakija ohladi izmiksaj je i propasiraj kroz sito tako da ostane bez vlakna i da dobiješ baršunastu teksturu.
  4. U međuvremenu oguli mandarine. Skini opne sa kriški mandarina uz pomoć noža (vidi sliku).
  5. Istuci slatko vrhnje kao za šlag.
  6. Uz pomoć drvene kuhače izmiješaj pažljivo smjesu od kakija i tučeno slatko vrhnje. Probaj, ako nije dovoljno slatko (što ovisi o zrelosti kakija) možeš dodati još malo javorovog sirupa ili smeđeg šećera u prahu.
  7. Serviraj mousse u čašice (ili na tanjur uz pomoć kalupa) uz oguljene mandarine i pospi listićima badema. Jednostavno, zar ne?

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Posjeti missZDRAVA.hr