Mousse od japanske jabuke
Lagana slastica za hladne dane
S obzirom na kronični nedostatak vremena ovih dana ne stignem pripremati deserte. No, nakon ručka se ipak zaželimo nečeg slatkog, a laganog pa tada nastupaju ovakve slastice. Sve je gotovo za 15 minuta.
Japanska jabuka, kaki ili pomikaki je vrlo zapostavljeno voće u nas, a kao i smokve raste u gotovo svakom primorskom vrtu. Ljudi ne znaju što bi s njime osim što im služi za ukras - sirovog ga ili vole ili uopće ne vole jesti.
Od kakija se može pripremiti jako puno slatkih zimskih recepata - torte, sladoledi, kolači, a ukusan je i u kombinaciji sa slanim jelima. Često pripremam i sladoled od kakija.
Mousse od kakija je nešto jednostavnija verzija deserta sa kakijem i mandarinama, ali jednako ukusna i zanimljiva. Čak i ako nikada nisi probala ovo voće, nakon deserta ćeš ga sigurno zavoljeti.
Isprobaj recept za mousse s pomikakijem i mandarinama!
Sastojci za 4 osobe
Za aspik (žele) od naranči:
- 6 zrelih kakija
- 6 mandarina
- 120 g smeđeg šećera (ili 80 ml javorovog sirupa)
- 180 ml slatkog vrhnja
- listići od 10 nasjeckanih badema
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti mousse s pomikakijem i mandarinama!
Priprema s guštom- Zrele kakije oguli, odvoji od koštica i nareži na komadiće.
- Dodaj smeđi šećer i sok od dvije mandarine i kuhaj na laganoj vatri
oko 10 minuta (ili duže ako kakiji nisu potpuno zreli) dok se ne počnu
pretvarati u homogenu masu.
- Kad se smjesa kakija ohladi izmiksaj je i propasiraj kroz sito tako da ostane bez vlakna i da dobiješ baršunastu teksturu.
- U međuvremenu oguli mandarine. Skini opne sa kriški mandarina uz pomoć noža (vidi sliku).
- Istuci slatko vrhnje kao za šlag.
- Uz pomoć drvene kuhače izmiješaj pažljivo smjesu od kakija i tučeno
slatko vrhnje. Probaj, ako nije dovoljno slatko (što ovisi o zrelosti
kakija) možeš dodati još malo javorovog sirupa ili smeđeg šećera u
prahu.
- Serviraj mousse u čašice (ili na tanjur uz pomoć kalupa) uz oguljene mandarine i pospi listićima badema. Jednostavno, zar ne?
- Zrele kakije oguli, odvoji od koštica i nareži na komadiće.
- Dodaj smeđi šećer i sok od dvije mandarine i kuhaj na laganoj vatri oko 10 minuta (ili duže ako kakiji nisu potpuno zreli) dok se ne počnu pretvarati u homogenu masu.
- Kad se smjesa kakija ohladi izmiksaj je i propasiraj kroz sito tako da ostane bez vlakna i da dobiješ baršunastu teksturu.
- U međuvremenu oguli mandarine. Skini opne sa kriški mandarina uz pomoć noža (vidi sliku).
- Istuci slatko vrhnje kao za šlag.
- Uz pomoć drvene kuhače izmiješaj pažljivo smjesu od kakija i tučeno slatko vrhnje. Probaj, ako nije dovoljno slatko (što ovisi o zrelosti kakija) možeš dodati još malo javorovog sirupa ili smeđeg šećera u prahu.
- Serviraj mousse u čašice (ili na tanjur uz pomoć kalupa) uz oguljene mandarine i pospi listićima badema. Jednostavno, zar ne?
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela