Mousse od bundeve
Bundeva je izuzetno ukusna i hranjiva, a sadrži samo 28 kalorija na 100 grama, pa je zbog toga idealna dijetna namirnica. Vrlo povoljno djeluje i na zdravlje: regulira probavu, smanjuje smetnje s mokraćnim putevima, a povoljno djeluje i na ten kod djece i odraslih. Znanstveno je dokazano da bundevine sjemenke i ulje pozitivno djeluju na probleme s prostatom. Kod žena pak bundeva može ublažiti nedostatak željeza.
S obzirom na sve te dobrobiti, bilo bi šteta jesti bundevu samo u jesen. Zato ti predlažemo da od nje napraviš zimnicu, a ako budeš slijedila određena pravila u pripremi, dobit ćeš uistinu zdrav dodatak jelima koji možeš koristiti tijekom cijele godine.
Isprobaj ovaj recept Makronovine učiteljice kuhanja Tončike Cukrov:
Sastojci:
- 1 kg bundeve (hokaido, argenta, misirača)
- 3 prstohvata soli
- 1 ½ dcl vode
Priprema:
Očišćenu i oguljenu bundevu narezati na veće komade te staviti poklopljeno kuhati na laganoj vatri. Kuhati dok ne ispari sva tekućina, a tada sve zdrobiti (izmiksati). Staviti u staklenku i zatvoriti je, potom ostaviti hladiti. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirati – kuhati u vodi dok se ne pojave mjehurići.
Mousse od bundeve možeš koristiti kao kašicu za bebe, a odličan je i u juhama, kao zgušnjivač te kao važan sastojak pri spravljanju kolača i drugih slastica.