Morski pužići sa sezamom

Mirna Dejanović iz Petrinje postala je naša kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za morske pužiće, te se natječe za kuharicu ljeta. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati osvježavajuće nagrade, pošalji nam svoj zdravi i lagani ljetni recept i fotografiju gotovog jela
Vidi originalni članak

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta"!

Sastojci

  • 2 kg brašna
  • 2 kocke kvasca
  • 2 velike žlice šećera
  • 2 velike žlice soli
  • 1 dcl ulja
  • 1 l mlijeka
  • 2 jaja + 2 za premaz
  • 2 margarina
  • sezam, kim ili suncokretove sjemenke (prepečene)

Priprema:

  1. Kvasac, šećer, malo brašna i toplog mlijeka pomiješaj i ostavi da se kvasac digne. Izvadi margarin iz hladnjaka da se smekša.
  2. Nakon što se kvasac dignuo, dodaj 2 jaja, ostatak mlijeka, ulje, sol i dio brašna i ostavi da se još malo diže. Dodaj ostatak brašna i rukama mijesi tijesto sve dok se prestane lijepiti za površinu stola. Izreži margarin na kriške zbog lakšeg nanošenja.
  3. Podijeli smjesu na 4 dijela, svaki dio još izvaljaj posebno dok ne dobiješ cilindričan oblik.
  4. Razvaljaj tijesto u približno četverokutan oblik, premaži ga margarinom koji si još malo rastopila u ruci (gnječi ga kao da je plastelin). Preklopi trećinu tijesta na sredinu. Namaži još i preklopljeni dio margarinom. Preklopi drugu trećinu na sredinu tijesta. Okreni tijesto i opet ga razvaljaj u četverokutan oblik.
  5. Premaži ponovo s margarinom na isti način kao i prvi put. Preklopi kao i prvi put. Okreni ga, razvaljaj ponovo i potom razreži po sredini. Nareži na tanke trakice.
  6. Trakice malo razvuci rukama i sveži u pužiće (pogledaj sliku). Lim za pečenje premaži margarinom i na njega poslaži pužiće.
  7. Premaži ih jajima koje si zamutila sa žličicom soli i pospi s prepečenim sezamom i kimom. Pužiće peci dok ne porumene.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Mirna će dobiti osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice. Proizvodi Jamnice, u kojima će uživati kuharica tjedna, uvijek su savršena pratnja dobroj hrani. Zbog svog sastava bogatog mineralima, gazirana prirodna mineralna voda Jamnica upotpunjuje svaki obrok, a zbog blagotvornog učinka na probavu unosi ravnotežu u našu prehranu bez unosa dodatnih kalorija.

Uz to, Mirna je dobila na dar i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Posjeti missZDRAVA.hr