Morski pas u ljutoj marinadi
Ribu jedem tri dana u tjednu
U mojoj maloj obitelji svi jako volimo jesti ribu. Jedemo je barem tri dana u tjednu. Prošli put sam na tržnici naišla na prekrasan primjerak morskog psa.
Kako i moj sin od tri godine jako voli ''papati ribice, a posebno morske pse i ugore'' onda se ta riba jednostavno mora naći na našem jelovniku s vremena na vrijeme. Također morski pas ima manje kostiju za čišćenje pa mi to olakšava pripremanje dječjeg tanjura.
Uvijek sve dobro provjeravam da slučajno ne bi zalutala kakva kost pa to onda zna trajati cijelu vječnost. Ali kad maleni toliko voli jesti ribu onda i ja s guštom istu i čistim. Posebno mu je bilo zabavno kad je čuo da će jesti morskog psa.
Isprobaj recept za morskog psa na šporko!
Sastojci za 3 osobe:
- 1 kg morskog psa
- Za marinadu: 2 dl mlijeka i 2 dl vode
- 4 usoljenih inćuna
- 2 čajne žličice kapara
- 4 čajne žličice motara
- 1 žuti luk
- 1 ljubičasti luk
- 4 režnja češnjaka
- 1 svježa chilly papričica
- 150 ml bijelog vina malvazije
- 150 ml vode
- Maslinovo ulje
- Vezica peršina
- Sol
- Svježi đumbir
- Rižino brašno
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti morskog psa na šporko!
Priprema s guštom- Zamoli na tržnici da ogule kožu i očiste morskog psa, a kad dođeš kući očisti detaljno morskog psa razreži na tri veća komada. Ostavi ih da se mariniraju oko sat, dva u mlijeku i vodi.
- Zatim ga posuši na kuhinjskom papiru.
- Komade morskog psa uvaljaj u rižino brašno.
- Kratko ga poprži s obje strane da se lagano zažuti i ostaviš sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Nareži luk na sitno i poprži na 5 žlica maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i postane staklast
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće. Očisti i izreži češnjak.
- Dodaj u luk češnjak i slane inćune te kratko poprži .
- Dodaj vino i pričeka par minuta da ispari alkohol.
- Zatim dodaj morskog psa, kapare, motar i nasjeckanu chilly papričicu, dodaj malo soli malo soli i podli sa 150 ml vode. Pokrij poklopcem i kuhaj na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, ovisno o veličini komada.
- Na kraju dodaj nasjeckani peršin i naribaj po vrhu svježi đumbir (oko 2 čajne žličice) te po potrebi korigiraj sol.
- Zamoli na tržnici da ogule kožu i očiste morskog psa, a kad dođeš kući očisti detaljno morskog psa razreži na tri veća komada. Ostavi ih da se mariniraju oko sat, dva u mlijeku i vodi.
- Zatim ga posuši na kuhinjskom papiru.
- Komade morskog psa uvaljaj u rižino brašno.
- Kratko ga poprži s obje strane da se lagano zažuti i ostaviš sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Nareži luk na sitno i poprži na 5 žlica maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i postane staklast
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće. Očisti i izreži češnjak.
- Dodaj u luk češnjak i slane inćune te kratko poprži .
- Dodaj vino i pričeka par minuta da ispari alkohol.
- Zatim dodaj morskog psa, kapare, motar i nasjeckanu chilly papričicu, dodaj malo soli malo soli i podli sa 150 ml vode. Pokrij poklopcem i kuhaj na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, ovisno o veličini komada.
- Na kraju dodaj nasjeckani peršin i naribaj po vrhu svježi đumbir (oko 2 čajne žličice) te po potrebi korigiraj sol.
Posluži toplo. Dobar tek!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela