Najveće zamke suvremene prehrane
Crveno meso bogato je željezom
Crveno meso je godinama zapostavljeno u preporukama zbog sadržaja masnoća te pogotovo velike količine zasićenih masnih kiselina. Meso peradi, primjerice, ima manje masnoća od svinjskog mesa. No zaboravljamo spomenuti da crveno meso ima više minerala željeza. Ono što je važno jest količina koju unosimo i podrijetlo same životinje, kako je životinja hranjena i gdje je uzgajana.
Mlijeko je cjelovita namirnica
Većina nas odrastala je na mliječnim proizvodima, iako danas mnogi ponosno napominju da su ih izbacili iz jelovnika, i sve više ljudi kao da je odjednom alergično na njih. Zdrava osoba, ako dobro probavlja mlijeko i mliječne proizvode i nakon konzumacije nema osjećaj nadutosti, bolova u trbuhu i tome slično, može i treba konzumirati mlijeko i mliječne proizvode koji su cjelovita namirnica, dakle, sadrže bjelančevine, ugljikohidrate i masnoće, i minerale potrebne za rast i razvoj te obnovu organizma poput kalcija, fosfora, cinka. Stoga umjerena konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda 2,5 dl do 5 dl raspoređenih kroz dan ne može štetiti. Opet ponavljamo da je bitno podrijetlo same životinje, kako je životinja hranjena, gdje je uzgajana i čime je mlijeko tretirano.
Gotovi prehrambeni proizvodi sadrže niz dodataka
Mali je broj prehrambenih namirnica koje možemo kupiti, a da nemaju na deklaraciji navedeno mnoštvo različitih emulgatora. Na koje bismo ipak trebali najviše obratiti pozornost i izbjegavati ih? Kako ne bismo prešli u manijake koji s knjižicom prolaze po trgovini od straha prema E brojevima, uvijek radije preporučujemo da se gotovi proizvodi isključe iz prehrane. Treba si dati truda i pripremati obroke kod kuće, i tako nećemo biti opterećeni dodacima, a onoliko koliko ih pojedemo, naš organizam će očistiti. Dakle, svakako treba čitati deklaracije kako bismo znali što se nalazi u određenom proizvodu i smanjiti konzumaciju gotovih prehrambenih proizvoda.
Riješi kviz i saznaj koji je uzrok tvoje nadutosti!