Savjeti za roštiljanje bez unosa štetnih sastojaka u organizam

Guliver/Shutterstock Povrće u marinadi treba stajati do 30 minuta
U osnovi svake marinade je neki kiseli sastojak, pa će ti za izradu marinade dobro poslužiti ocat, sokovi citrusnog voća, pivo, vino ili fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta, kiselog mlijeka ili kefira. Sljedeći bitan sastojak su začini, bilo da se radi o svježim ili sušenim
Vidi originalni članak

 "Možeš dodati razno aromatično začinsko bilje, đumbir, kurkumu, čili papričicu, češnjak, luk i dr. Marinadama se često dodaju i ulja – maslinovo, sezamovo i suncokretovo su dobar izbor, budući da neće uzrokovati dimljenje pri povišenim temperaturama. Šećer, med, sirup agave ili neki drugi zaslađivači također imaju svoje mjesto u određenim tipovima marinada", objasnile su nutricionistice iz Vitaminoteke.

rajčice se peku najkraće Priprema povrća na roštilju: Paprike, tikvice, rajčice, gljive, patlidžan

Vrijeme odležavanja ovisi o vrsti mesa ili ribe te o njenoj debljini

  • Školjkaši - 15 minuta
  • Morski plodovi - 20 do 30 minuta
  • Povrće - 30 minuta
  • Pietina i svinjetina - 3 do 12 sati
  • Govedina i janjetina - 3 do 24 sata

Mediteranska ili teriyaki Marinade za roštilj: Tri klasične i tri s odmakom pa ti biraj

Savjeti iz Vitaminoteke za roštiljanje bez unosa štetnih sastojaka u organizam:

  • Za mariniranje koristi stakleno ili plastično posuđe, a izbjegavaj ono aluminijsko, kao i aluminijsku foliju zbog moguće reakcije s kiselinama iz marinade.
  • Za dublje i brže prodiranje marinade u meso, možeš ga izbosti vilicom prije odležavanja.
  • Nemoj dodavati sol u marinadu, ako će meso u njoj ležati više od tri sata jer će negativno djelovati na teksturu mesa. U tom slučaju, posoli meso tek prije pečenja.
  • Posudu u kojoj mariniraš pokrij poklopcem ili plastičnom folijom te je stavi u hladnjak.
  • Ako ipak želiš ponovno upotrijebiti odbačenu marinadu, obavezno je prije toga dobro prokuhaj, iako ju je najbolje baciti.
Posjeti missZDRAVA.hr