Martina se natječe za kuharicu proljeća

Martina Erdeljac Vojak iz Karlovca postala je naša nova kuharica tjedna sa svojim proljetnim receptom za quiche sa mladim koprivama. Martina većinu svog vremena provodi s obitelji ili isprobavajući nove recepte, a kuharice u izdanju Planetopije su joj omiljene jer nude zanimljive i zdrave recepte
Vidi originalni članak

Isprobaj Martinin recept za quiche sa mladim koprivama, ili pripremi svoj vlastiti zdravi proljetni recept i uključi se u akciju ''Kuhaj u ritmu proljeća''!

Uživanje u zdravim obrocima s obitelji

Martina ima 28 godina, udana je i majka 18-mjesečne kćeri Lucije. Po zanimanju je profesorica talijanskog jezika i književnosti i diplomirana lingvistikinja. Trenutno je nezaposlena pa radi honorarno od kuće i provodi dane u krugu obitelji. U otkrivanju novih i zdravih recepata rado se posluži kuharicama u izdanju Planetopije.

'Slobodno vrijeme provodim sa svojom obitelji, igramo se, vozimo biciklima, čitamo slikovnice. Volim čitati i, naravno, kuhati i isprobavati nove, neobične recepte. Omiljene su mi upravo kuharice u izdanju Planetopije jer nude vrlo zanimljive, a zdrave recepte koje trenutno otkrivamo', kaže Martina i dodaje kako je upravo rođenje kćeri značilo preokret u njenom i suprugovom stilu životu.

'Zdrava hrana nam je postala vrlo važna. Od samog početka Luciji želimo dati primjer pravilnih prehrambenih navika i zajedničkog uživanja u zdravim obrocima', objašnjava.

Sport je saveznik zdrave prehrane

Martina prilikom kuhanja prednost daje svježim namirnicama koje su u skladu s godišnjim dobima jer tako organizmu pruža sve što mu je potrebno. No, kako kaže, sport je bitan saveznik zdrave prehrane.

'Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima se oduvijek provlačila kroz moje kuhanje. Vjerujem da tako možemo dobiti najviše od namirnica koje upotrebljavamo.

U našoj maloj obitelji također smatramo da je sport bitan saveznik zdrave prehrane. Suprug se bavio baseballom, a ja auto utrkama.'', dodaje Martina.

Proljeće u znaku koprive i luka

Mlade koprive, luk i radič omiljene su proljetne namirnice naše nove kuharice tjedna, a užitak joj pričinja pečenje slanih i slatkih pita.

'Trudim se kuhati organske i cjelovite namirnice te kombinirati žitarice i povrće. Isto tako, kod kuće sama pripremam sve što mogu - kruh, tijesto za lazanje, kolače i peciva - i koristim puno zdravih začina uzgojenih na prozorskoj dasci.  Upravo začini daju "točku na i" svakom jelu', smatra Martina.

Kao najdražu namirnicu, neovisno o sezoni, Martina ipak izdvaja bundevu čiju sadnicu već sada uzgaja u svom domu.

'Volim rogač, tamnu čokoladu, bobičasto voće, leću, kruške i paprike, ali najdraža mi je ipak bundeva. Savršena je u svim kombinacijama, od slatkih kolača i pita,do slanih krem juha i lazanja', govori Martina.

Za quiche sa mladim koprivama, s kojim sudjeluje u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" odlučila se zato jer je omiljen u njenoj obitelji. 

'Nota muškatnog oraščića u tijestu i mlade koprive čine idelnu kombinaciju koja je ujedno i vrlo zdrava', smatra Martina.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna, Martina na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Također ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.

Posjeti missZDRAVA.hr