Marta Pribanić je kuharica jeseni
U uži krug izbora "Kuhaj u ritmu jeseni" zahvaljući glasovima čitatelja ušle su sljedeće kuharice:
- Alka Mišćević-Požaj sa svojim receptom za nadjeveni krumpir dobila je 177 glasova čitatelja, što joj u krajnjem izboru donosi 3 boda
- Marta Pribanić s receptom za juhu od hokaido bundeve osvojila je 149 glasova, odnosno 2 boda
- Tamara Novaković sa svojom pitom od vrganjadobila je 134 glasa, to jest 1 bod
Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima, također su dali 1, 2 ili 3 boda. Pročitaj kako su obrazložili svoje ocjene:
Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke i voditeljica portala Gastro.hr:
- Alkin nadjeveni krumpir: 2 boda - Izvrsna ideja, jednostavan recept punog okusa u ritmu sezone.
- Martina juha s hokaido bundevom: 1 bod - Fina juha od bundeve, recept je korektan, ali bi mu trebao svojevrstan "začin" koji bi naglasio blage okuse buće i krumpira, primjerice đumbir ili češnjak, koji se mogu dodati ribani pod kraj kuhanja.
- Tamarina pita od vrganja: 3 boda - Moj favorit od početka natječaja, izvrsna fotografija i maštovit sezonski recept. Ova pita je zasigurno glavni zgoditak na zabavama i neformalnim druženjima uz hranu.
Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave:
- Alkin nadjeveni krumpir: 1 bod - Recept jednostavan za pripremu, zavodljiv za nepce, ali mu nedostaje zrno originalnosti.
- Martina juha od hokaido bunde: 2 boda - Jako dobar izbor za jesenku zdravu trpezu, odlična fotografija!
- Tamarina pita od vrganja: 3 boda - Odlična gastronomska inovacija; izazov za sve koji uživaju u kreiranju novih, sezonskih i zdravih jela! Svakako ću isprobati ovaj recept u svojoj kuhinji. Bravo!
Čitaj dalje i saznaj kome su najviše bodova dali ostali članovi žirija!
Ocjene kuhara
Marinela Prodan, autorica recepata koje možeš s guštom čitati i na Zdravoj Kravi:
- Alkin nadjeveni krumpir: 1 bod - Jednostavno i ukusno. Tko može odoljeti dobro spremljenim toplim krumpirima iz pećnice?
- Martina juha od hokaido bunde: 3 boda - Jedan od najednostavnijih, ali odličan način pripreme bundeve je upravo juha. Marta je pogodila omjere. Svega ima baš onoliko koliko treba, ništa ne "strši". Zadržala je jednostavnost zadržavajući se na minimalnom dodavanju ostalih namirnica i na taj se način može osjetiti upravo okus bundeve, odnosno osnovne namirnice, što je po meni uvijek jako bitno. Uz dodatak koštica od bundeve postigla je malo hrskavosti, što uvijek godi uz guste juhe. Dobar balans jednostavnosti i ukusa.
- Tamarina pita od vrganja: 2 boda - Zanimljiv spoj pite sa sirom i vrganja i sezama. Svježi vrganji svojom aromom obogaćuju ovo inače jednostavno tradicionalno jelo. Zanimljiv dodatak sezama u ovoj kombinaciji.
Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr
- Alkin nadjeveni krumpir: 2 boda - Jako zanimljivo jelo. Presuda da ne dobije 3 boda je zbog margarina kojega osobno ne koristim.
- Martina juha od hokaido bundeve: 3 boda - Favorit uz nadjeveni krumpir. Prevagnulo je korištenje baznih i jednostavnih namirnica. Vrlo slično i sam kuham juhu od bundeve. Jedina sugestija - koristiti maslinovo ulje.
- Tamarina pita s vrganjima: 1 bod - Kod pisanja recepta volim jasno pisanje bez navođenja npr. koji prašak za pecivo koristiti. Vrganje nepotrebno prokuhavati, i samo tijesto je problematično jer vrganji puštaju dosta vlage pa sve skupa zna biti gnjecavo. Ideja inače zaslužuje 3 boda.
Kad se zbroje svi bodovi....
- Alkin nadjeveni krumpir ima 9 bodova
- Martina juha od hokaido bundeve ima 11 bodova
- Tamarina pita s vrganjima ima 10 bodova
Čestitamo pobjednici Marti, koja osvaja poklon bon Gorenja u vrijednosti 3000 kuna, ali i Tamari i Alki, kao i svim kuharicama tjedna!
Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu zime" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata sa zimskim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna, a možda i postati kuharica zime!