Marinade za roštilj: Tri klasične i tri s odmakom pa ti biraj
Za crveno meso, probaj azijsku teriyaki marinadu od sojinog umaka, šećera, narančinog soka, luka, đumbira i ljute papričice.
Marinade na bazi jogurta su također iznenađujuće ukusne i odlično upotpunjuju piletinu ili janjetinu, a karakteristične su za istočnu kuhinju. U običan jogurt umiješaj sol, papar, usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i začine po želji – primjerice, svežanj aromatičnog bilja ili garam masalu, indijsku mješavinu začina.
missGASTRO objavila je niz članaka u kojima ćeš naći sve što te zanima o roštiljanju, a mi ti prenosimo recepte za: marinadu od tamnog piva, slatko ljutu i pikantnu marinadu.
Marinada od tamnog piva
Sastojci:
- 200 ml kečapa
- 100 ml jabučnog octa
- 330 ml tamnog piva
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog papra
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ½ žličice mljevenog chilija
Priprema: Sve sastojke stavi u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhaj na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postigneš željenu gustoću, skloni s vatre i pusti da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni umak prebaci u posudu s poklopcem i čuvaj u hladnjaku.
Slatko ljuta marinada
Sastojci:
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žlica soli
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žlica mljevenog pimenta (jamajkanski papar ima okus kao klinčić)
- 200 ml ulja
Priprema: Sve sastojke pomiješaj i čuvaj u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.
Sastojci:
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žlica smeđeg šećera
- ½ žlice soli
- ½ žlice papra
- ½ žlice češnjaka u prahu
- 1 žlica crvene paprika
- ½ žlice kajenskog papra
- 200 ml suncokretovog ulja
- 2 žlice senfa
Priprema: Sve sastojke stavi u posudu i promiješaj. Marinadom premaži meso ili povrće i ostavi preko noći u hladnjaku. U slast!