Marinade za roštilj: Tri klasične i tri s odmakom pa ti biraj

Guliver/Shutterstock
Imajući na umu osnovne vrste sastojaka, možeš se poigrati raznim okusima i marinadu prilagoditi svojim trenutnim željama i mogućnostima. Ako želiš isprobati neke poznate marinade, probaj klasičnu mediteransku koja se sastoji od limunovog soka, maslinovog ulja, češnjaka, peršina i ružmarina, a odlično pristaje ribi i piletini.
Vidi originalni članak

Za crveno meso, probaj azijsku teriyaki marinadu od sojinog umaka, šećera, narančinog soka, luka, đumbira i ljute papričice.

Marinade na bazi jogurta su također iznenađujuće ukusne i odlično upotpunjuju piletinu ili janjetinu, a karakteristične su za istočnu kuhinju. U običan jogurt umiješaj sol, papar, usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i začine po želji – primjerice, svežanj aromatičnog bilja ili garam masalu, indijsku mješavinu začina.

missGASTRO objavila je niz članaka u kojima ćeš naći sve što te zanima o roštiljanju, a mi ti prenosimo recepte za: marinadu od tamnog piva, slatko ljutu i pikantnu marinadu.

Marinada od tamnog piva

Sastojci:

  • 200 ml kečapa
  • 100 ml jabučnog octa
  • 330 ml tamnog piva
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice mljevenog chilija

Priprema: Sve sastojke stavi u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhaj na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kada postigneš željenu gustoću, skloni s vatre i pusti da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni umak prebaci u posudu s poklopcem i čuvaj u hladnjaku.

LotusGrill postiže visoke temperature i to bez stvaranja dima Roštilj koji ne stvara štetne tvari

Slatko ljuta marinada

Sastojci:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica chilija u prahu
  • 1 žlica češnjaka u prahu
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žlica mljevenog pimenta (jamajkanski papar ima okus kao klinčić)
  • 200 ml ulja

Priprema: Sve sastojke pomiješaj i čuvaj u zatvorenoj posudi.

Hrana Marinade s ružmarinom smanjuju stvaranje štetnih tvari tijekom roštiljanja

 

Pikantna marinada

Ova marinada je za osobe čije nepce podnosi jake začine.

Sastojci:

  • 1 žlica chilija u prahu
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • ½ žlice soli
  • ½ žlice papra
  • ½ žlice češnjaka u prahu
  • 1 žlica crvene paprika
  • ½ žlice kajenskog papra
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 2 žlice senfa

Priprema: Sve sastojke stavi u posudu i promiješaj. Marinadom premaži meso ili povrće i ostavi preko noći u hladnjaku. U slast!

 

brzo gotovo Kako očistiti roštilj pomoću samo dva sastojka?

 
Posjeti missZDRAVA.hr